2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Helyezkedés, partnerkeresés összevissza
A szavazásra jogosultak fele bizonytalan

Míg a magukban bízó politikai erők már rég tudatosan igyekszenek a maguk oldalára csábítani a szavazópolgárokat, a közvélemény-kutatások arról tanúskodnak, hogy a döntésre jogosultak fele kiábrándult és bizonytalan.

Mint ismeretes, Viktor Juscsenko nem szentesítette a választási törvény módosításának tervezetét. Ennek lényege a kampány idejének csökkentése volt, így aztán nem sokan bosszankodnak az elnöki vétó miatt, hisz a tömegbázissal rendelkező pártok, illetve a feltörekvő jelöltek már rég megkezdték maguk, jobb esetben politikai programjuk, népszerűsítését.

Viktor Janukovics, Arszenyij Jacenyuk, Viktor Juscsenko, Julija Timosenko bár még nem tekinthető hivatalos indulónak, s igaz, hogy különböző módon, de már megkezdte a harcot. A jól bevált módszer, az ellenlábas lehetetlenné tétele mellett továbbra is bevett szokás a nagy ígérgetés. Nincs olyan elnökségre törő politikus, aki ne biztosítaná az ország lakosságát, hogy megválasztása egyet jelent a társadalmi felemelkedéssel, a válság megszűnésével, az igazi demokrácia megvalósításával.

A tények bizonyítják: a kulisszák mögött is nagy a forgatag. Az Ukrajinszki Novini értesülése szerint Inna Bohoszlovszka is a sorompók közé állt. A független parlamenti képviselő különös egységfront megalakítását szorgalmazza. Felajánlotta az együttműködést Szerhij Tihipkónak, Arszenyij Jacenyuknak és Anatolij Hricenkónak. Azt javasolja, hogy szövetkezzenek és indítsanak közös jelöltet. Amennyiben valóban létrejönne egy ilyen paktum, az általa támogatott személy esélyei nem lebecsülendők, hisz a vezérkarban egy volt házelnök, az Ukrán Nemzeti Bank exelnöke, s egy önálló mozgalommal bíró igencsak ismert politikus van.

Mint ismeretes, a Központi Választási Bizottság harminc elnökjelölttel számol, ám, mint az korábban a Podrobnosztyi elemzésében is szerepelt, ezek többsége eleve esélytelen, indításuk legfeljebb a figyelemelterelést szolgálja. Ezt akceptálva a független képviselő elképzelése nem is annyira irreális.

Az esélylatolgatásokkor érdemes számolni azzal, hogy a legutóbbi közvélemény-kutatások a szavazókedv megcsappanását jelzik. Egyes elemzések szerint a polgárok fele bizonytalan, illetve már eleve eldöntötte, hogy nem járul az urnákhoz. Ez akkor is sokatmondó tény, ha elfogadjuk – s miért ne tennénk, hisz vezető politikusok (igaz mindig az ellenlábasra hivatkozva) jelentették ki – , hogy a voksvásárlás a közelgő elnökválasztáson is bevett módszer lesz.

Az Ukrajinszki Novini nagy esélyt ad az új választási szövetség létrejöttének. A lap elemzője ezt arra alapozza, hogy Tihipko már hajlandóságot mutat az együttműködésre, s a többiek is felmérhetik: külön-külön, pontosabban egymás ellen, egymást gyengítve semmi esélyük nincs. A szakértők emellett abban is egyetértenek, hogy jelenleg a legbiztosabb szavazóbázissal Viktor Janukovics rendelkezik, Viktor Juscsenko viszont korábbi harcostársainak jelentős részét (úgy tűnik, kárpátaljai magyar segédhadát is) elvesztette. Így győzelmi esélyei tovább csökkentek.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó