2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tündérkertek kívánságra

Andrij Szojma, az Ungvári Nemzeti Egyetem botanikai tanszékének munkatársa és néhány biológus barátja, Kövezsdi Miklós és Mikola Huszinka, hobbiként kezdte a sziklakertek, illetve alpináriumok tervezését. A kedvtelésből immár másfél éve munka lett.

– A sziklakerteknek alapvetően két típusuk van: a tájképi, amelyet a természetben is előforduló alapformák szerint alakítunk ki, és a mértani. Utóbbinál a geometrikus formarendszer sajátosságait használjuk. Ma ez a legfelkapottabb. Még akkor is, ha a színes kavicsok, kőkeverékek ára, mivel az építőanyagot külföldről hozzák be, igencsak magas. Két egyforma sziklakertet még egyszer sem sikerült megépítenünk, holott már kész portfólióval állunk a megrendelő elé. De mindig akadnak különös kívánságok – magyarázza Andrij Szojma.

A nem mindennapi kérések pedig többnyire a házak asszonyától származnak, akik tavacskát, szökőkutat és különleges fákat, cserjéket, virágokat, színes kavicsokból kirakott Van Gogh-os mozaikokat is "odaálmodnak" a kert közepére.

– Ehhez a szakmához a fantázia mellett nagyon jól kell ismerni a növénytant és szükséges a kellő szakirodalomban való tájékozódás is – folytatja beszélgetőtársam. – Emellett sokban segít, hogy most írom a kandidátusi disszertációmat, melynek témája Ungvár dendro- flórája, s így ismerem azokat a fafajtákat, amelyek a mi égövünkben is megmaradnak. A megrendelő tehát hiába szeretne egy pálma- vagy majomkenyérfát a tavacskája mellé, az alpinárium közepére, sajnos ezek a trópusi növények nálunk csak melegházban vagy egyáltalán nem nevelhetők.

Az utóbbi időben már vidékünkön is nagyon sok olyan hobbikertész van, aki dekoratív növényekkel, déligyümölcsök termesztésével foglalkozik. A fiatal csemetéket lassan adaptálják a régió klímájához, és az sem ritka, hogy a szép sziklakertet citrom- és mandarinliget veszi körül. A kertépítészek tartják velük a kapcsolatot és különleges igény esetén tőlük szerzik be a kiwi-, füge- vagy díszszőlő-csemetéket.

– A tájképi sziklakertek építéséhez mindig szabálytalan köveket használunk és alapkövetelmény, hogy úgy helyezzük el őket, ahogyan a természetben is előfordulnának. A köré tervezett tavat a földalatti, szűrőberendezéssel felszerelt vezetékből jövő víz táplálja – mondja Szojma. – Különösen figyelnünk kell arra, hogy milyen kövek és növényzet kerül a tóba, hiszen a vízinövények mellett különböző halfajtákat, ritkábban hüllőket is telepítenek a megrendelők. Egy-egy sziklakert elkészítése, nagyságtól függően, körülbelül egy hetet vesz igénybe, a tavakon akár egy egész hónapot is dolgozunk.

Arra a kérdésemre, hogy melyik volt eddig a legextrémebb megrendelői kívánság, a fiatalember némi gondolkodás után azt a 12 négyzetméternyi, oválisra tervezett tavat említi, amely köré dús növényzet került... egy horgászcsalitossal megspékelve...

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó