2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Októberre lecsenghet a cukormizéria

Nincs abban semmi rendkívüli, hogy a befőzési idény kellős közepén jelentős drágulásnak indult a cukor. A sokéves tapasztalat ugyanis azt mutatja, hogy ez ebben az időszakban évről évre menetrendszerűen megtörténik.

Mint azt Ljubov Sztebnicka, a megyei állami árellenőrzési bizottság vezetője megjegyzi, objektív és szubjektív okokra vezethető vissza az ármozgás. Szubjektív oka csak egy van: a mesterséges drágítás valakik érdekeit szolgálja. Szó sincs itt a piac törvényeiről. Azok csak bizonyos fokig határozzák meg a helyzetet.

– Gondoljanak csak bele – mondja az állami bizottság vezetője. – A termelő általi anyagi ráfordítás itt nem játszhat szerepet, mert a most boltokban lévő cukrot a múlt évben vagy még korábban gyártották. Ellenőrzéseink során számos üzletben találtunk két-hároméves terméket. És most ezt is a jelenlegi megemelt áron értékesítik. Kérdem én, milyen jogon?

Azt persze be kell látni, hogy vidékünkön nem termesztenek cukorrépát és feldolgozó üzem sem épült. Tehát teljes egészében más vidékről kell behozni a szükséges mennyiséget. A problémát ez esetben a bonyolult és átláthatatlan ellátási rendszer jelenti.

– A drágulás okát mélyrehatóan vizsgáltuk – folytatja Ljubov Sztebnicka. – Megállapítottuk, hogy a gyártótól a fogyasztóig a cukor egy egész közvetítői láncolaton megy keresztül. S miközben egyik forgalmazótól a másikhoz kerül, valamennyi ráteszi az árra a maga hasznát. Ez egyrészt természetes, de nem ésszerű. Mert, ha a közvetítők kiiktatásával jutna el a fogyasztóhoz, az ára is jóval mérsékeltebb lehetne.

Jelenleg vidékünkön a cukor a kiskereskedelemben átlagosan 5 hrivnya 52 kopijka. Ezzel az ország huszonhét régiója között a középmezőnybe tartozunk. Az országos átlagár 5 hrivnya 63 kopijka. Boltonként jelentős eltérések vannak. Ugyanakkor az is igaz, hogy e termék drágulásának dinamikája nálunk az év elejétől 46,4 százalékos, ami alacsonyabb az országos 51,3 százalékos átlagnál.

– A kormány tett kísérletet a cukor árának visszaszorítására. Megyénknek 135 tonnát utaltak ki az állami tartalékalapból. Ennek kétségtelenül volt némi visszatartó hatása, hisz e tételt 4 hrivnya 2 kopijka és 4 hrivnya 13 kopijka között értékesítették. Ugyanakkor a kereskedelmi egységekben forgalmazott legolcsóbb édesítőszer 7 hrivnya 85 kopijka. Tehát csaknem kétszer annyiba kerül – konstatálja a szakember.

Nem csoda, hogy az állami tartalékalapból vidékünkre került cukor nagyon hamar elkelt. A 135 tonnából 40 tonnát a szövetkezeti bolthálózaton át hoztak forgalomba a megye valamennyi régiójára szétosztva. Ezenkívül még két kereskedelmi cég 36 boltjában lehetett olcsóbban vásárolni. El is adták mind a 135 tonnát. S vajon mi a garancia arra, hogy az olcsó terméket nem üzérek vásárolták fel, és most nem dupla árat kérnek érte? Ljubov Sztebnicka szerint ez csaknem kizárt:

– Szigorúan ellenőriztük a kereskedelmi egységeket, hogy elejét vegyük a visszaéléseknek. A pénztárgépeket is szemmel tartottuk, hogy minden egyes kilónak követni tudjuk az útját. Egy-egy vásárló legfeljebb öt kilogramm olcsó cukrot vihetett haza. Tehát nagyobb kiszerelésben nem kerülhetett a vásárlókhoz.

Az árusítás ellenőrei videofelvételeket is készítettek az egyes helyszíneken. Egy ilyen képsorozatot mi is megtekinthettünk. Az egyik üzlet raktárhelyiségét mutatja a felvétel, mely előtt tucatnyian várakoznak. Beszélgetőtársam azt mondja, ezek az emberek azt ellenőrzik, hogy ugyanannyi cukor kerül-e kimérésre, mint amennyit zsákokban beszállítottak a raktárra. Tehát ahol megszervezték a közösségi felügyeletet, ott visszaélésre sem kerülhetett sor.

Mikor csenghet le az idei cukormizéria? A szakember szerint az új cukorrépatermés feldolgozásának beindultával általában csökkenni szokott az édesítőszer ára. Csaknem biztos, hogy októberre minden visszaáll a maga helyére, mert a sokéves tapasztalatok is azt mutatják, hogy akkorra csökken iránta a kereslet és nincs értelme magasan tartani a termék árát.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó