2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Jövőre ismét Kurultáj

Két év után ismét megtartják a Kurultáj kulturális és hagyományőrző rendezvényt; a 2010-es helyszín Bugac lesz – jelentette ki Ladvenszki Levente, a Magyar-Turán Alapítvány kurátora. Az eseményen nemcsak a Kárpát-medence magyarsága, hanem 12 ország rokon, illetve kulturálisan rokon népei is együtt ünnepelnek majd – hangsúlyozta Bíró András Zsolt, az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A 2008-ban szervezett Kurultáj Magyarország eddigi legnagyobb hagyományőrző rendezvénye volt, amelyen több mint 80 szervezet vett részt – közölte sajtótájékoztatóján Ladvenszki Levente, a Magyar-Turán Alapítvány kurátora. Mint mondta, egy igazi magyar–magyar találkozó valósult meg, amelynek színvonala és szellemisége kizárta a magyar őstörténet "vadhajtásait", és nem engedett teret a hiteltelenségnek, az öncélú magamutogatásnak.

Tavaly a Kurultáj tanácsa úgy döntött, kétévente megrendezi az ünnepet. A Bíró András Zsolt és Varga Zoltán által létrehozott Magyar-Turán Alapítvány az összefogás jegyében egy szövetséget hívott életre, amelyhez május óta több mint 30 szervezet csatlakozott a magyar hagyományőrzés összehangolása, a magyar őstörténeti kutatások segítése és a Kurultáj szervezése céljából. A szervezők úgy döntöttek, hogy a Kurultáj nem egy állandó helyszínen lesz, hanem bármely település számára meg kell adni a lehetőséget, hogy pályázhasson. A 2010-es rendezvényre több mint tíz település nyújtott be pályázatot, a szervezők végül a magyar kultúrában és hagyományőrzésben betöltött szerepe, illetve egyéb szempontok figyelembevételével Bugac mellett döntöttek.

A Kurultáj a nemzet legrégebbi hagyományaira emlékezik és a nemzet egységét hivatott szimbolizálni, Székelyföldtől az Őrvidékig – jelentette ki Bíró András Zsolt antropológus, az alapítvány kuratóriumi elnöke. Hozzátette: a 2008-as rendezvény – amelyen nemcsak Kárpát-medence magyarsága, hanem a kazakisztáni madjar törzs küldöttsége is részt vett – megmutatta, hogy a magyarok képesek az összefogásra.

"A magyarság kultúrája nagyrészt a sztyeppei lovas nomád kultúrában gyökerezik, ezért a magyar nemzettudat csak úgy lehet teljes, ha abban benne van a magyarság keleti eredetének hagyománya is" – hangsúlyozta. Emlékeztetett, a két évvel ezelőtti rendezvény híre Közép-Ázsiáig is eljutott, és azt eredményezte, hogy egyre több rokon, illetve kulturálisan rokon nép vette fel a kapcsolatot a szervezőkkel. 2010-ben várhatóan 12 ország hagyományőrző csoportjai érkeznek a helyszínre. Bíró kiemelte: a Kurultáj rendezvénye nem azonos a Magyarok Szövetsége által életre keltett Magyarok Országos Gyűlésével.

A Magyar-Turán Alapítvány fő feladata a magyar őstörténet kutatása, és így kiemelt felelősséggel kezeli a valós őstörténeti kutatások tudományos eredményeit, valamint ezek bemutatását a nem szakmai közönségnek is. Az alapítvány által bemutatott, illetve támogatott kutatások kizárólag a korszerű tudományosság mentén haladnak.

A rendezvény fontos mondanivalója, hogy a rokon népekkel összefogásban és szeretetben szeretnénk élni – hangsúlyozta. "Megmutatjuk, hogy a nemzet képes újra méltósággal és nem valaki ellen, hanem egységben együtt ünnepelni és emlékezni a dicső ősökre" – fogalmazott.

KISZó-feldolgozás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó