2009. augusztus 22., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 121. (794.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Háromszázötvenmillió forint szórványügyekre

A magyar kormány által életre hívott, a Miniszterelnöki Hivatal mellett működő Szórvány Tanács harmadik ülésére került sor augusztus 19-én.

A fórumon áttekintették a tanács eddigi tevékenységének eredményeit, a prioritásként kezelt célokat, és az azokra fordított támogatási összegeket, valamint meghatározták a további munka főbb irányait. Ambrus Pál, a Szórvány Tanács egyik kárpátaljai tagja a tanácskozáson elmondta, Ukrajnában nagy volt a lemaradás például a magyar nyelvű szemléltetőeszközökben, mára ez megváltozott, a támogatásokból mintegy 3 millió forintot költöttek pótlásukra.

A közelmúlt demográfiai kutatásai azt mutatják, hogy a szórványosodás folyamata megállíthatatlan, sőt az utóbbi évtizedben felgyorsult. A következő években a kormány a nemzetpolitika keretében kiemelt kérdésként kíván foglalkozni ezen társadalmi jelenséggel, lehetőség szerint a folyamatok pozitív befolyásolásával.

A nemzetpolitika alapvető célja a kisebbségi létből eredő hátrányok oldása. Ehhez az új történelmi helyzetből adódóan új eszközök szükségesek. Az ezekre építő nemzetpolitika meghatározóan járulhat hozzá a szórványosodás lassításához, a szülőföldön való boldogulás elősegítéséhez, a szórványosodó területek fellendítéséhez, a térségi együttműködés erősítéséhez a felnőttképzés, illetve a szakképzés területén. A Tanács feladata, hogy konzultatív, javaslattevő testületként a szórványosodási folyamatok lassítása érdekében javaslatokat dolgozzon ki. Ezért a rendelkezésre álló források hatékonyabb felhasználása érdekében a témában fellelhető kutatási anyagok, valamint szakértői vélemények ismeretében, stratégiát dolgoz ki, prioritásokat jelöl meg egy-egy régió szakmailag megalapozott támogatására.

– Egységes megoldás a szórványosodás lassításában nincsen, minden régió és település esetében önálló javaslatokat kell kidolgozni – mondta a Tanács alakuló ülésén, 2008. október 13-án Gémesi Ferenc, a Miniszterelnöki Hivatal kisebbség- és nemzetpolitikáért felelős szakállamtitkára. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a Szórvány Tanács "nem pénzosztó testület", javaslatai azonban beépülnek a kormány döntéshozatali folyamatába.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó