2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Miért pont őt?

Nyakunkon a kor, amikor már nem csak a gyerkőcök neméről dönthetünk, de még partnereinket is genetikai alapon választhatjuk meg – a technika már adott, a kérdés csupán az, hogy vajon valóban mindig arra gerjedünk, akinek molekuláit nekünk szánták?

Kevesebb mint 800 hrivnyának megfelelő frankért kínálja speciális tesztjét a svájci GenePartner, a cég szakemberei azt állítják, hogy tisztán tudományos alapon megállapítják, illik-e hozzád a pasi vagy a csajszi. Ez nem sokkal drágább egy asztrológus javaslatánál, tehát akár az is elképzelhető, hogy a jövő társkereső oldalai egy beutalót is kínálnak a genetikushoz, hogy a csetelők elkerüljék a fölösleges futamokat.

Miről is van szó? A GenePartner szolgáltatását egy dr. Wedekind nevű professzor kutatása inspirálta, aki a berni egyetemen kutatja a szerelem kémiáját. A híressé vált kísérletben nőket kérnek arra, hogy szagolgassanak férfipólókat három egymást követő napon át, majd osztályozzák őket aszerint, melyik illata mennyire vonzó számukra. A professzor a következő lépésben a nők HLA-kódját (emberi fehérvérsejt antigénjét) vizsgálta, ami a DNS-ben van kódolva. A kísérlet során bizonyítást nyert, hogy a nők azokra az izzadságfoltokra gerjedtek, amelyek a sajátjuktól eltérő HLA-rendszerre épültek. Tehát már van tudományos alapja a mondásnak, hogy az ellentétek vonzzák egymást.

2003-ban a cég egy lépéssel tovább pörgette a sztorit: arra voltak kíváncsiak, vajon léteznek-e komplex HLA-gének, amelyek erősebbé teszik a két ember közötti vonzalmat. A számos alanyon tesztelt elmélet beigazolódott: tudományos alapon kimutatható, kit tartunk szexinek, kihez vonzódunk... szinte mint az állatoknál! A párválasztás jobb esetben persze összetettebb dolog az ösztönöknél, de tény, hogy minden a kémia szintjén kezdődik, vonzalom nélkül ritkán alakul ki szerelem, ugye...

A felfedezés, legfőképpen pedig az erre épülő üzletág, mindenképpen sokkoló. Ezért a közeljövőben a szerelem marad az a fura, megmagyarázhatatlan, tenyérizzasztó valami, amire még a legvastagabb szótárak sem találnak szavakat...

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó