2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Álomvetítés

Az álmok magyarázatára tett kísérletek már a Bibliában megjelentek. Ugyanakkor a valós tudományos szintjére az osztrák pszichológus, Sigmund Freud emelte. Ő az Álmoskönyv című művében csaknem negyven álmát magyarázta, ezzel együtt pedig megalkotta a tudatalattiról, a tudatosról és a felettes énről szóló elméletét. Annak lehetőségét, hogy álmait akár le is tudná vetíteni, még egy freudi agykapacitás képzelőereje is kevésnek bizonyult...

A japán ATR Computational Neuroscience Laboratories magánintézet kutatói áttörést hoztak ezen a területen. Képesek voltak közvetlenül az emberi agyból származó képeket levetíteni. A számítógépen így annak a képe jelenik meg, amely az emberi tudatban lejátszódik. Állításuk szerint ez a technológia a megfelelő tökéletesítés után nemcsak az álmok levetítésére lesz alkalmas, hanem arra is, hogy mi zajlik az emberi tudatban az elmélkedés során. Ám figyelembe kell venni, hogy ezzel a technológiával vissza is lehet élni.

Az eljárás egy rendkívül egyszerű elven alapszik. Amint a szem valamilyen tárgyon megpihen, a szaruhártyán egy kép jelenik meg. A japán kutatás esetén egy száz polcból álló négyzethálóról van szó. Ezután a kép egy elektromos jelekből álló köteggé alakul, amely aztán a neuronokkal halad tovább az agyba, ahol következik a feldolgozás.

A tudósoknak ezeket a jeleket sikerült befogniuk, amit aztán a számítógépen ismét felépítettek. Ehhez a kutatók egy speciális szoftvert használtak. A kép még elég homályos, de már nincs messze az a kor, amikor a számítógép képes lesz a gondolatolvasásra. Hogy ez jó vagy rossz hír? Ítélje meg mindenki önmaga.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó