2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Pontos, mint a halál

A végzet hírnökei között régóta "kétes dicsőség" övezi a különböző típusú időmérőket, amelyek valóban félreérthetetlenül jelzik egy-egy személy végórájának pontos időpontját. A népi hiedelem vészjósló előjelnek tartja, ha a karóra vagy a faliróra érthetetlen módon megáll, illetve lezuhan a földre, és az is rossz ómen, ha tévesen üt az ingaóra vagy a templom órája. S talán nem meglepő, hogy e különös "babonának" – mint oly sok más esetben – is van valós alapja...

A neves személyiségek halálát gyakran kíséri valamilyen megmagyarázhatatlan esemény, s az ilyen rejtélyes eseteket természetesen a korabeli krónikások sem felejtették el megörökíteni. A feljegyzések alapján XIV. Lajos francia király – aki az ingaórát feltaláló Christiaan Huygens holland fizikus pártfogója volt – 1715. szeptember 1-jén, hajnali 2 óra 21 perckor hajtotta örök álomra fejét a versailles-i kastélyban. A király ágya körül virrasztó rokonság és a személyzet döbbenten állapította meg, hogy a halál beálltakor a kandallón ketyegő Huygens-féle ingaóra váratlanul megállt, így rögzítette az uralkodó utolsó pillanatait.

Hasonlóan hátborzongató történet fűződik a világhírű feltaláló, Thomas Alva Edison személyéhez is, aki 1931. október 18-án 20 óra 43 perckor hunyt el a New Jersey állambeli West Orange városában. A családi legendárium szerint a hálószobában található régi falióra éppen Edison halálának pillanatában mondta fel a szolgálatot.

Az amerikai Virginia állam "legkísértetiesebb" lakóháza Peyton Randolp, a kongresszus első elnökének egykori rezidenciája Williamsburgben. A háromszáz éves épületben több családtag is titokzatos körülmények között vesztette életét, és szellemeiket napjainkban is gyakran látják az épület kertjében bolyongani. A híres államférfi halálának évfordulóin Randolp kísérete is fel-felbukkant a környéken, és a kisváros lakói számára nem okoz meglepetést, hogy minden évben október 22-én, éjfél után öt perccel megáll a közeli templom toronyórája: így emlékeztet az elnök halálának időpontjára.

Az észak-karolinai Duke Egyetem parapszichológiával foglalkozó munkatársai évtizedek óta gyűjtik a rejtélyes "óramegállásokkal" kapcsolatos újabb beszámolókat. Egy kanadai férfi, Adam Geithner bátyja 1976. március 16-án reggel 6 óra 25 perckjor hunyt el ottawai otthonában. Amikor a kora délelőtt érkező temetkezési vállalkozó megkérdezte a pontos időt, Adam elővette a bátyjától kapott arany zsebórát, és döbbenten tapasztalta, hogy a míves szerkezet 6 óra 25 perckor megállt.

Az ausztráliai Sydneyben élő Mary Clemens fiatal férje, Alan 1988. március 27-én 9 óra 2 perckor vesztette életét. A tragikus eseménnyel egy időben a kandalló feletti százéves óra is megállt. Négy nappal később, a temetés után azonban váratlanul újra elindult, és azóta is kifogástalanul működik.

A texasi Peter Russell 1994. szeptember 8-án éjszaka egy vidéki panzió szobájában pillantott meg egy áttetsző, világos ruhában lebegő női kísértetet. A rémült férfi reggel a szálló tulajdonosának is megemlítette a "szellemes" találkozást, és hozzátette, hogy az adott időpontban az órája is felmondta a szolgálatot. Alexander, a tulajdonos egyáltalán nem lepődött meg a történeten. Mint elmesélte, öt évvel azelőtt bekövetkezett felesége halálakor, hajnali 2 óra 40 perckor a házban található összes óra megállt. Egyedül a társalgóban függő ingaóra működött továbbra is megbízhatóan, amely hitvese örökségéhez tartozott. Alexander egy fényképet is mutatott nejéről, és Peter azonnal felismerte az asszonyt: őt látta kísérteni a szobában, amelyről kiderült, hogy régen a házaspár hálószobája volt.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó