2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Szent István-napi megemlékezés Palicson

A Vajdaságban hagyományosan a Szabadka melletti Palicsfür-dőn szervezték meg a Szent István-napi ünnepséget. Idén már 14. alkalommal jött itt össze a délvidéki magyarság a közös emlékezésre.

Még sohasem voltak ennyien a palicsi megemlékezésen, mint most – áll az MTI hírében. Az ünnepség ökumenikus kenyéráldással kezdődött, majd Martonyi János volt külügyminiszter tartott ünnepi beszédet: "István király nélkül ma nem lenne magyar nemzet!"

Beszélt a kettős állampolgárságról is. Azt mondta: egyre inkább úgy tűnik, hogy a parlament hamarosan megszavazza a letelepedés nélküli magyar állampolgárságot a határon kívülieknek, ha most nem, akkor később.

Magyaresélyek Szlovákiában

A FOCUS közvélemény-kutató intézet felmérése szerint Szlovákiában továbbra is az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) a legerősebb politikai párt. Egy mostani választáson a Robert Fico miniszterelnök vezette tömörülést a megkérdezettek 38,5 százaléka támogatná. A felmérés során 1038 személyt kérdeztek meg.

A második helyen az ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) végezne 14,3 százalékos támogatottsággal, míg a Kereszténydemokrata Mozgalomra (KDH) az emberek 9,9 százaléka szavazna. Őket a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) követi 8,5 százalékos, illetve a Néppárt-Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (HZDS) 6,8 százalékos támogatottsággal.

A FOCUS ezúttal mind a két szlovákiai magyar párt támogatottságát is mérte, s az eredmény szerint mindkét tömörülés átlépné a parlamentbe való bejutáshoz szükséges ötszázalékos küszöböt. Az MKP támogatottsága a felmérés szerint 6,3 százalékos, míg az MKP-ból kivált képviselők által a közelmúltban alakított, tehát a politikai porondon új Híd-Most párté 5,2 százalékos – adta hírül a Duna TV.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó