2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Az akupunktúra segít a migrénen

Az akupunktúrás kezelés migrénes betegeknél mérsékli a fejfájás intenzitását és ritkítja a rohamokat, derült ki egy német vizsgálatból.

A migrén szót gyakran az erős fejfájás kifejezésére használják, holott különálló fejfájásforma, melyre az alábbiak jellemzők: leggyakrabban 20–50 közötti nőket érint, roham formájában jelentkezik, mely 4 órától 3 napig tarthat és havonta több alkalommal ismétlődhet. Dr. Stefan Willich (Charité Orvostudományi Centrum, Berlin) és az általa vezetett kutatók elmagyarázták, hogy az akupunktúra krónikus fejfájásra gyakorolt hatásával foglalkozó, eddig elvégzett vizsgálatokban egymásnak ellentmondó eredmények születtek. A kérdés további tanulmányozása céljából a kutatócsoport több mint 15 000 beteget (átlagéletkor: 44 év) vetett vizsgálat alá, akik már minimum egy éve, havonta legkevesebb két alkalommal szenvedtek el migrénes vagy tenziós típusú fejfájást.

Lusták a britek

Egy frissen közzétett "állapotfelmérő" közvélemény-kutatás eredményei szerint szinte veszélyes mértékben lusták a britek.

A megkérdezettek mintegy harmada inkább elkésik, minthogy busz után fusson, több mint felük inkább liftezik, mint lépcsőzik, háromnegyedük pedig estére olyan fáradt, hogy már nincs kedve összebújni partnerével. A reprezentatív felmérés eredményei szerint ugyanis az alanyok többsége módszeresen kerüli még a legegyszerűbb testmozgást is.

Ez a fajta lustaság azonban a partner- és családi kapcsolataikra is hatást gyakorol. A kérdőívet kitöltő szülők közel kétharmada vallotta be, hogy általában túl fáradt ahhoz, hogy az otthon töltött órákban a gyerekével játsszon. Végül, bár a szigetország kutyakedvelő nemzetként is hírnevet szerzett magának, a válaszadók 52 százaléka mondta, hogy sokszor nyűgnek érzi a kutyasétáltatást.

Sportolás után igyunk kakaót

A kakaó gyorsítja a szervezet regenerációját sportolás után.

A szakemberek szerint a kakaós tej fogyasztása igen jó hatású, a kereskedelmi forgalomban lévő energiaitalok helyett fogyasztható, és hatékonyan segíti a regenerációt fárasztó és kimerítő edzések után. A kakaós tejben a lehető legjobb a szénhidrát–fehérje arány, ami fontos ahhoz, hogy kemény gyakorlatok után az izmok feltöltődjenek. Három napon keresztül kilenc tartós terheléshez szokott férfikerékpáros vett részt a vizsgálaton, amely során egy edzés és az azt követő négyórás pihenés után kimerülésig tartó kitartási-próba következett. A sportolók azonos mennyiségű kakaós tejet, folyadék- vagy szénhidrátpótló oldatot fogyasztottak közvetlenül az első edzés után, és a pihenő második órájának végén. A kakaós tej és a folyadékpótló oldat azonos mennyiségű szénhidrátot tartalmazott. A kakaós tejet fogyasztó csoport tagjain sokkal később jelentkeztek a kimerültség tünetei, mint a szénhidrátpótló folyadékot fogyasztóknál.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó