2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Nemek versenye
Valóban domináns az erősebbik nem?

A gyermeküket tanítgató szülők sokszor meglepve tapasztalják, hogy a fiúknak tovább tart egy-egy betű elsajátítása, mint a lányoknak. Az alsó osztályos tanítók is megerősíthetik: a kislányok könnyebben tanulnak. Vajon mi lehet ennek az oka?

Mikor alakulnak ki a különbségek?

– A fiúk és a lányok elejétől fogva másak és másként is fejlődnek. Az erősebbik nem képviselői nagyobb súllyal és fejjel jönnek a világra. Persze vannak egyéni eltérések, de mi most az átlagról beszélünk. Két-három hónappal később kezdenek el járni és négy-hat hónappal később beszélni – meséli dr.Ljáh Erzsébet gyermekorvos, akit a témáról kérdeztünk.

Az újszülöttek agyi impulzusait vizsgáló neuropszichológusok észrevették, hogy a lányok és a fiúk agyműködése igencsak eltérő. A teremtés koronáinak nyolcéves korukig élesebb a hallásuk, viszont a lányok érzékenyebben reagálnak a zajokra, gyorsabban elfáradnak. Utóbbiak sokkal jobban igénylik az érintést, a simogatást. A gyengébb nem képviselői játszás közben kis hellyel is beérik, míg a fiúk távolba dobálva játékaikat, futkározva csaknem teljesen betöltik a rendelkezésükre álló teret. Ha kevesellik a horizontális világot, felmásznak a szekrényre, a dívány karfájára, ráakaszkodnak az ajtók kilincsére. A megismert világ rajzaikban is másként nyilvánul meg – míg ők autókat és harci járműveket, a lányok hercegnőket és portrékat vetnek papírra – mondja a téma szakértője.

A természet fondorlata

A kutatók szerint a pszichikai eltérésekért maga a természet a felelős. Az evolúció során mindig két ellentétes tendencia küzd egymással. Egyfelől a természetnek meg kell őriznie a már meglévő tulajdonságokat, meg kell erősíteni az emberi fajban azon jeleket, melyekre szüksége van, generációról generációra át kell örökítenie, hogy a leszármazottak minél inkább hasonlítsanak szüleikre. Ugyanakkor a fejlődés a leszármazottak sokszínűségében is érdekelt, akik között létrejön valaki, aki révén a faj alkalmazkodni tud az új körülményekhez, szélesíti életterét. Ezt a két tendenciát képviseli a nő és a férfi. A nők genetikai emlékében megmarad minden az evolúció során megszerzett értékes információ, a férfiak pont ellenkezőleg – könnyen elfelejtik a régit és új tulajdonságokat szereznek – hátha jól jönnek majd extrém helyzetben.

A fajfenntartáshoz a női nem nélkülözhetetlen, ezért a természet óvja a hölgyeket, míg a férfiakat nem kíméli. Mivel a természet rajtuk kísérletezik, számos hasznos, de legalább ugyanennyi rossz genetikai mutációt mér rájuk. Például sokkal több vak fiúcsecsemő születik. De a kancsal, dadogós, diszlexiás, mentálisan fejletlen gyerekek nagyobb része is az ő körükből kerül ki.

A férfiak agya nagyobb, fejlettebb, de kevésbé megbízható és nagyon sérülékeny. A változásokat – szociálisat avagy természetit – ők szenvedik meg jobban. Ám a természet a túlélés, az új, komfortosabb lakótér megtalálása érdekében felvértezte őket a kutatás szenvedélyével. Ezért van az, hogy a férfiak és a kisfiúk egyaránt hajlamosak a veszélyes lépésekre, feltalálják magukat a nehéz helyzetekben is, képesek a hagyományostól eltérő megoldásokat találni.

Ki miben erősebb?

– Hogy hogyan nyilvánul meg a fiúk eme "mássága" a tanulás során? Az óvodában és az alsó osztályokban a mondatfűzés terén a lányok kenterbe verik a fiúkat. Beszédkészségük ugyan jobb, de gondolkodásuk egysíkú. A kisfiúkat a hagyományostól eltérő gondolkodásmód jellemzi, de mivel hallgatagabbak, belső világuk gyakran rejtve marad előttünk – véli a gyermekorvos. – Persze ez nem azt jelenti, hogy egyetlen új ötlet sem származhat lánytól, de általában a fiúk és a férfiak jeleskednek az új típusú feladatok, példák megoldásában. Nem törődnek viszont aprólékos levezetésükkel és akkurátus leírásukkal. A kisfiú meg tudja fejteni a legbonyolultabb matematikai feladványt is, ám közben hibázhat, és emiatt rossz jegyet kaphat annak kiszámolásakor. A lányoknak jobban mennek a sablon feladványok, viszont aprólékos munkát végeznek közben, szebben írnak, de az asszociációs készségük gyengébb. A fiúk jeleskednek inkább a mértani feladványokban is, mivel fejben képesek megfordítani az alakzatokat és egymásra helyezni őket.

Magyar Tímea

A szakemberek szerint tehát ha a fiúgyermek lassabban ismerkedik a betűkkel, mint annak idején a nővére, ha nehezebben mondja el egy történet tartalmát, ha csúnyán írja le a betűket – nem kell elkeseredni a szülőnek, ez az erősebbik nem gyengéje. Viszont tovább maradnak gyerekek: hétéves korukra biológiailag egy évvel fiatalabbak egykorú lánytársaiknál. A fiúk felnőtté válásának megvan a maga módja, s mivel jóval fogékonyabbak az új információra, intellektuális fejlődésük miatt nem kell nyugtalankodni.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó