2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mitől nehéz az iskolatáska?

Már csak napok maradtak a nyári vakációból, a szülők feje ezért bőven azon főhet, hol, mit és miből vásároljon csemetéjének a tanévkezdésre. Mint arról Mihajlo Motilcsak, a megyei oktatási és tudományos főosztály vezetője tájékoztatta lapunkat, az idén 966 osztályban 14 770 elsős kezdi meg iskolai tanulmányait. Alábbi összeállításunkban arra kerestük a választ, mekkora megterhelést jelent a családoknak a beiskolázás.

Beregszászban a város piacán, bevásárlóközpontjaiban árban és kínálatban is nagy a szórás. A füzetek ára 1 hrivnyától 14 hrivnyáig terjed. Tollakból 50 kopijkás, de 12 hrivnyás is kapható. Sokan keresnek iskolatáskát. A kínálat ezekből is pazar. Igaz, meglehetősen borsosak: 50 és 110 hrivnya közötti áron forgalmazzák.

Egy divatosabb tolltartó is belekerülhet akár 25–30 UAH-ba. A nebulók ellenőrző füzete 14 és 16 egység közötti áron vásárolható meg.

A szülők többsége anyagi okokból előrelátó. Vagy tovább használja a gyerek a múlt tanévből megmaradt eszközöket, vagy igyekszik a tanszereket jóval szeptember elseje előtt apránként megvenni. Ez pénztárcakímélőnek tűnő megoldás, elsősorban az árak emelkedésére való tekintettel.

A vásárlói kedv változó. Legtöbben az olcsó tanszereket keresik, ugyanakkor vannak, akik nem sajnálnak 100–110 hrivnyát kiadni egy mutatósabb iskolatáskáért. Kétségtelen tény, hogy a forgalmazott termékek ára függvénye a minőségnek, sok esetben azonban az is mérvadó, milyen kereskedelmi egységben és a város mely negyedében van az adott bolt. Beregszászban egy kis utánajárással ugyanazt a taneszközt akár 5–10 százalékkal olcsóbban is megvásárolhatjuk.

Munkácson is érződik szeptember elseje közeledte. A város sétálóutcájában lévő tanszervásáron kapható minden, ami az iskolakezdéshez szükséges.

– A nem hivatalos felmérés szerint az érintett családok negyven százalékának nem futja új ruhára, lábbelire, tanszerekre – mondja Ljudmila, az egyik kereskedő. – Ezt bizony mi is tapasztaljuk. Sokan csak nézelődnek és az olcsóbb dolgok után érdeklődnek. Én mondom, lehet, hogy nekik van igazuk. Állítom, nem mindig jobb az, ami drágább. Ha valaki mégis márkás, drága holmit akar, az menjen az üzletekbe...

A színes forgatagban egy fiatalasszony nézegeti az iskolatáskákat. Nehéz helyzetben van, mondja. Egyszerre két gyereke, Renáta és Róbert (ikrek) megy első osztályba. És van egy nyolcadikos fia is.

– Az én ezer és a párom ezerkétszáz hrivnyás havi fizetése bizony kevés ahhoz, hogy minden szükségest megvegyünk a három gyereknek – kesereg az anyuka. – Három hónapja kuporgatjuk a pénzt, nyaralásra gondolni sem mertünk. Elnézve az árakat, üres pénztárcával mehetek haza. Nehéz, nagyon nehéz. Ha a szüleink nem segítenének...

Az iskolakezdés Ugocsában sem két fillérbe kerül az apukáknak-anyukáknak. Összeszámolva a költségeket, szinte megdöbbentő összeg jön ki, de lássunk egy konkrét példát. Kotobé Katalin négy iskoláskorú gyermek édesanyja. Izabella, a legkisebb leány néhány nap múlva lesz elsős Tiszapéterfalván.

– Az általános tanszercsomagot – mondja az anyuka – a helyi vegyesboltban vásároltuk meg. Ez a füzetekből, ceruzákból, tolltartóból és egyéb apróságokból álló "pakk" gyermekenként mintegy 50 hrivnyába került. Sokkal többe van viszont az iskolatáska. Ha olyat szeretnék vásárolni, amely tetszik a gyereknek és még a minősége is elfogadható – nem ázik át egy őszi esőben, rendesen meg van varrva és még néhány fényvisszaverő csíkot is rárakott a gyártója – Nagyszőlősön alaposan a zsebébe kell nyúlnia a szülőnek az iskolabazáron. 150 hrivnya alatt nem találni jó iskolatáskát, de szerencsére Beregszászon 80-ért sikerült megkapni azt, amit a járási székhelyen majd a duplájáért vesztegetnek.

– Ruházati cikkekre mennyit költenek?

– Elsősorban kell egy alkalmi ruha az iskolai rendezvényekre. A hetedikes fiamnak egy normális öltöny bizony benne volt egy ezresben. A jobb ingekre is elmegy egy százas. A lányoknál a fehér blúz és sötét szoknya összeállítás sem sokkal olcsóbb. És akkor ott van még a kötelező tornafelszerelés. Egy jó melegítő 150, egy tornacsuka 80–90 hrivnyába kerül. Megmondom őszintén, a mindennapi strapára nem is a márkás boltokban válogatok, hanem jól kinyitott szemmel átböngészem a turkálók kínálatát. Sokszor nagyon megéri levetni a büszkeségünket és a használt ruhaneműk közül válogatni, mert jó darabokat is lehet találni. Összességében az alapfelszerelés gyerekenként úgy 1800–2000 hrivnyába kerül, és akkor még ott vannak a havonta esedékes pluszköltségek.

– Nevezetesen...

– Különfoglalkozásokra járatjuk a gyerekeket. A zeneiskola 50–70 hrivnyába kerül, a rajzoktatás havi 30, a kiegészítő ukránfoglalkozásokért havonta 45-öt kell fizetni. Még jó, hogy Kokas Károly ingyenesen vállalta a táncoktatást, mivel zenekarában az én gyerekem is fel szokott lépni és az sem elhanyagolható, hogy a helyi művészeti iskola is csak az egyik gyerekért kér teljes összeget, a másik 50%-os kedvezményt kapott a tandíjból. Egy szó mint száz, manapság nagyon sokba kerül, ha jó iskolai és azon kívüli képzést szeretnénk biztosítani a gyermekeinknek, de remélem, megéri és viszik majd valamire. Olyan ez, mint egy hosszú távú befektetés.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó