2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Jól érzik magukat az amerikai öregek

A kortól függ, ki melyik életévet tartja az öregség kezdetének: a fiatal felnőttek a hatvanadikat, a középkorúak a hetvenediket, a 65 évesek vagy annál idősebbek pedig a 74-iket – olvasható a washingtoni Pew Research Centernek a közelmúltban közzétett felmérésében.

Az öregedéssel járó gondok megjelenéséről is eltérően gondolkozott a mintegy háromezer megkérdezett aszerint, hogy hány éves most. Jelentős különbség mutatkozott abban, mit hisznek idős korukról a fiatalabbak, és mi az, ami valóban végbemegy.

A 18 és 64 évesektől azt kérdezték a felmérésben, hogy mit várnak öregkorukra, a 65 év fölöttiektől pedig azt, hogy mi történik velük most. Az első csoportban lévők 57 százaléka úgy gondolta, hogy memóriazavarai lesznek, a második csoport tagjainak csupán 25 százaléka mondta, hogy tényleg van memóriazavara. A fiatalabbak 45 százaléka tartott attól, hogy nem vezethet már, a valóságban ez csak az idősebbek 14 százalékára igaz. Komoly betegségtől fél a jövőbe gondolók 42 százaléka, miközben az idősebbeknek csak 21 százaléka szenved valóban ettől.

Szexuális aktivitása elvesztésétől tart a 64 alattiak 34 százaléka, ugyanakkor az idősebbeknek csupán 21 százaléka közölte, hogy már nem aktív szexuálisan. A megkérdezett 65 évnél idősebbek 79 százaléka tehát még él szexuális életet, amire fiatalon nem számítottak. Egy korábbi tanulmány szerint még a 75 és 85 év közötti amerikaiak több mint fele is szexuális aktivitásról számolt be, amelynek átlagos gyakorisága bevallásuk alapján havi két alkalom – idézi a LiveScience című tudományos portál (www.livescience.com).

A felmérés megerősített korábbi kutatási eredményeket arról, hogy az amerikaiak egyre elégedettebbek, ahogy koruk halad előre. Még akkor is boldognak vallották magukat egy másik tanulmány 60 és 98 év közötti alanyai, ha komoly egészségügyi problémáik voltak.

A mostani felmérésben a megkérdezett 85 év fölöttieknek mindössze 1 százaléka állította, hogy élete rosszabbul alakult, mint azt fiatalon várta.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó