2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Határ-sáv
Irányt váltott a menekültáradat

Megváltozott a vidékünkön át Nyugatra tartó illegális menekültáradat útiránya. A határőrség és a rendőrség is azt tapasztalja, hogy Szlovákia helyett inkább Magyarország felé próbálkoznak a határátkeléssel.

Megyénkben az év hét hónapja alatt tizenöt csoportot tartóztattak fel a határőrök. A migránsokkal együtt elfogtak két irányítót és tizennégy embercsempészt is. A vétkesek ellen tizenhét bűnvádi eljárást indítottak.

Kárpátalján sikerült leleplezni az egyik nemzetközi embercsempész bandát, melynek afgán állampolgárságú vezérét is lefülelték. Az illető, aki ellen büntetőjogi eljárás indult, vidékünkön telepedett le és irányította a főleg Afganisztánból érkezők határon való átjuttatását. Legutóbbi akciójuk során két honfitársukat próbáltak átcsempészni Szlovákiába.

Mint már említettük, újabban inkább Magyarország irányába, gyakran Románia felé kerülve próbálkoznak az embercsempészek. A miértre egyelőre nincs válasz. A határőrség feltételezése szerint Szlovákia felé nagyon megerősítették a határ őrizetét. Kárpátaljáról Románián át viszont Magyarország könnyebben megközelíthető, s a két EU-s ország közös határát sem őrzik olyan szigorúan.

Vidékünk mintegy lakmuszpapírként szolgál a világban végbemenő politikai és gazdasági változások hatásainak mérésére. A délkelet-ázsiai régióban például jelenleg nagyon feszültté vált a helyzet, amit rendőreink és határőreink máris lemérhetnek az ebből a régióból származó menekültek számának hirtelen növekedéséből. Napjainkban ugyanis elsősorban Afganisztán, Pakisztán, India polgárai jelennek meg vidékünkön, hogy megkíséreljék a kijutást Nyugatra.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó