2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A börtönben érzi otthon magát

A nagybocskói Vaszil M. életének harminchét évéből huszonhármat különféle fenyítő intézetekben töltött. A jelek szerint tovább kívánja bővíteni a börtönévek számát.

A férfi tizennégy évesen került először összeütközésbe a törvénnyel. Lopás miatt lett a fiatalkorúak egyik büntetőintézetének lakója. Az ottani élet nagyon megtetszhetett neki, mert attól kezdve többet volt rács mögött, mint szabadlábon.

Legutóbbi szabadulását követően is alig tért haza, máris vágyakozott vissza. Nem is sokat teketóriázott, betört az egyik nagybocskói kereskedésbe. Az éj leple alatt közelítette meg az épületet. Felmérte a terepet, majd gyakorlott mozdulattal kiverte a bejárati ajtó üvegét és akadálytalanul jutott be az üzletbe, ahol néhány reklámszatyrot megpakolt szeszes italokkal és cigarettával, kiürítette a pénztárat.

Egyfajta nyugalom szállta meg, kielégülést érzett. Nem így a bolt tulajdonosa, akit reggel a szívinfarktus környékezett, amikor meglátta, hogy tolvaj járt a boltjában. A járási rendőrségtől kiküldött helyszínelők még be sem fejezték a nyomrögzítést, amikor egy másik nagybocskói vállalkozó is jelentette, hogy betörtek hozzá.

Az történt ugyanis, hogy Vaszil felbátorodott az első akció sikerén és elhatározta, hogy újból próbálkozik. Ezúttal egy kávézót szemelt ki. Ide is a bejárati ajtón át hatolt be és kiürítette a pénztárt. Elégedetten csettintett, hisz kétezer-hétszáz hrivnya lapult a fiókban.

A nyomozók az előző helyszínt követően a kávézóban láttak munkához. Nem kellett sokat vizsgálódniuk, hogy rájöjjenek: a két betörést ugyanaz a személy követte el. A rendőrök első gondolata a börtönből nemrég hazatért Vaszil volt. Régi ismerősükkel azonban elsőre nem sikerült találkozni. Az ugyanis nem tartózkodott odahaza, sőt a faluban sem találták.

Lehet, hogy nem ő a tettes? A kérdésre megpróbáltak választ kapni, de más gyanúsított nemigen jött számításba. Meg kellett hát keresni az első számút. Kiderítették, hogy Ungváron tartózkodik, orvoshoz ment. Vaszil felett ugyanis nem múltak el nyomtalanul a börtönévek. Egészsége megromlott. Legutóbbi büntetésekor például egy műtéten is átesett.

A rahói járási rendőrök értesítették ungvári kollégáikat, hogy letartóztatták a férfit, aki egy pillanatig sem tagadta, hogy ő követte el a két betörést. Sőt, készséggel közölte, hogyan követte el a bűncselekményt. Azt is elmondta, hogy valamiféle átok ülhet a családján, hisz apja a börtönben halt meg, aki azért került oda, mert halálra verte a kislányát, Vaszil húgát. Ezt a tragédiát az anyja nem tudta feldolgozni és nem sokkal gyermeke halála után ő is elköltözött az árnyékvilágba.

Talán ezeknek a tragédiáknak a terhe alatt menekült Vaszil a börtönök világába. Azért lop, hogy újra és újra visszakerülhessen oda, ahol jól érzi magát. Úgy véli, a börtönben van az otthon, ott tartozik valahová. Számára életcél a rácsok világa...

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó