2009. augusztus 20., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 119-120. (792-793.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Elsőre öngyilkosságnak tűnt

Az idős hölgy korán reggel a szemetet vitte le a tömbház melletti kukába. Valami fura dologra lett figyelmes: a közeli bokorból mintha két láb kandikált volna ki a gizgaz alól. Félrehajtotta az ágakat és elborzadt. Egy halott feküdt ott derékszíjjal a nyaka körül.

Az ungvári rendőrség nyomozói Vitalij Simonyak főkapitány vezetésével vonultak a helyszínre. Kollégái segítségére sietett Volodimir Selepec, megyénk főnyomozója is. Elsőre úgy tűnt, hogy a fiatalember önként vetett véget életének. Ezt a verziót azonban a halottkém nyomban elvetette és magabiztosan jelentette ki, hogy a férfit meggyilkolták.

A szándékos emberölést több momentum is alátámasztotta. A halottkém szerint soha senkinek nem sikerült fekvő helyzetben önkezűleg nadrágszíjjal megfojtania magát. A holttest körüli nyomok pedig arra utaltak, hogy valaki más is volt a helyszínen, akivel az áldozat az életéért küzdve dulakodott is. A tetemen talált elszíneződések, véraláfutások is az idegenkezűségre utaltak.

Az áldozat kilétét nem volt nehéz megállapítani, hisz a zsebében megtalálták a személyi igazolványát. Ebből kiderült, hogy Mihajlónak hívják, harminchárom éves és a Nagybereznai járásban van bejelentett lakhelye. A megválaszolatlan kérdés már csak az volt, mi keresnivalója volt Ungváron és kivel töltötte élete utolsó pillanatait. A nyomozóknak néhány órájukba tellett, hogy erre is választ kapjanak.

Sikerült tisztázni, mi célból tartózkodott a megyeszékhelyen. Mihajlo testvére Ungváron lakik, hozzá jött látogatóba. Átvette azt a pénzt is, tizenkét ötvenhrivnyás bankjegyet, amit külföldön élő édesanyjuk küldött. Mihajlónak volt egy drága mobilja is, melyről az este még felhívta testvérét, reggel viszont már valaki más szólt bele a telefonba.

A nyilvánvaló rablógyilkosság elkövetője ellen nagy erőkkel indult meg a nyomozás. A bűntett megoldása érdekében rekonstruálták az áldozat életének utolsó napját. Az összegyűjtött információkból kirajzolódott a tragikus végkifejletű történet. Miután Mihajlo elköszönt a testvérétől, elindult a kőhajításnyira lévő autóbusz-pályaudvar felé. De oda már nem jutott el.

A detektívek sorra járták a lakás és a gyilkosság helyszíne közötti kávézókat, bárokat, üzleteket, hátha felismeri valaki az áldozatot. Az egyik szórakozóhely alkalmazottai előző esti vendégüket vélték felismerni. Arra is emlékeztek, hogy egy fiatalember társaságában volt. Utóbbira feltűnő öltözete miatt jól emlékeztek. A személyleírás kísértetiesen illett a rendőrök egyik régi ismerősére.

A harmincéves Vitalij Kirovográdból került Ungvárra és rengeteg borsot tört az itteni rendőrök orra alá. Fegyveres rablásért, fegyverrel való visszaélésért és más erőszakos cselekményekért eddig négyszer ült a vádlottak padján. Legutóbbi büntetését az ungvári börtönben töltötte. Szabadulása után maradt a városban. Megvolt a gyanúsított, de az a tény, hogy felismerték, még nem bizonyította a bűnösségét.

Az egyik utcai ajándéktárgyárus azonban olyan információval szolgált, melyből egyértelművé vált, ki követte el a gyilkosságot. A kereskedő elmondta a rendőröknek, hogy látásból ismeri a gyanúsítottat, akivel nemrég váltott néhány szót. A fiatalember ittas volt és talán a szesz oldotta meg annyira a nyelvét, hogy azzal kérkedett, este megfojtott valakit, az illető most ott fekszik egy bokor aljában és még bizonyára sokáig ott is marad. Majd elővett a zsebéből tizenkét darab ötvenhrivnyás bankjegyet és kérte az árust, váltsa fel apróbb címletűekre. Azt is eldicsekedte, hogy egy taxisnak eladta a kinyírt fickó mobilját. A kereskedő azt hitte, az illetőből csak a részegség beszél.

A gyanúsítottat egy gazdátlan épületben találták meg és tartóztatták le. Hosszas hallgatás után eredt meg a nyelve és mondta el, hogy egyedül üldögélt a pályaudvarhoz közeli kocsmában, amikor mellé ült a későbbi áldozat és felajánlotta, hogy meghívja egy felesre meg egy sörre. Természetesen nem utasította el az invitálást. Közben megakadt a szeme az illető maroktelefonján és a kitömött pénztárcáján. Nyomban eldöntötte, hogy végez az illetővel és megszerzi a pénzt és a mobilt. Alaposan leitatta Mihajlót, kiürítette a zsebeit és egy elhagyatott helyen megfojtotta.

A gyanúsított előzetesben van. Tettéért tizenkét évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Kijovics Katalin,

az ungvári rendőrség szóvivője

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó