2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Magyar aranyeső

A magyar küldöttség 6 arany-, 4 ezüst- és 2 bronzéremmel zárta a kanadai Dartmouth-ban vasárnap befejeződött kajak-kenu világbajnokságot. Így a magyarok az éremtáblázat harmadik fokán végeztek.

A szombati döntőkben két első és egy harmadik helyet gyűjtött a csapat: a Kozák Danuta, Kovács Katalin, Janics Natasa, Benedek Dalma összeállítású 500-as női kajaknégyes nyert, Kovács pedig később 1000 méteren egyesben sem talált legyőzőre. A Medveczky Erika, Benedek kajakos duó harmadik lett a leghosszabb távon. A férfiak azonban nem remekeltek. Vasárnap ismét a nőké volt a főszerep: 500-on Kovács és a Szabó Gabriella, Kozák kajakos duó, 200-on pedig Janics (K-1) és a Kovács, Janics kettős állhatott a dobogó legfelső fokára. Kovácsnak a párosdiadal volt a 27. vb-címe pályafutását tekintve, s ezzel az örökrangsorban beérte a németek eddig egyedüliként éllovas legendás versenyzőjét, Birgit Fischert. A női négyes – Paksy Tímea, Kovács, Janics és Fazekas Krisztina – másodikként ért célba a németek mögött, míg a Horváth Gábor, Bozsik Attila, Németh Gergő, Foltán László összeállítású kenus kvartett bronzérmes lett 200 méteren. Ötszázon a Kammerer Zoltán, Kucsera Gábor kajakos duó egy remek ezüsttel gyarapította a magyar éremkollekciót. A világbajnokság programjában Kanadában debütáló, 4x200 méteres váltók döntői során a női kajakosok (Janics, Hegyi Zomilla, Fazekas, Paksy), valamint a kenusok (Horváth, Foltán László, Vajda, Bozsik A.) is másodikként értek célba.

A címvédőként érkező olimpiai bajnok Vajda Attila nagy meglepetésre – talán az egész viadal legnagyobb negatív szenzációját szolgáltatva – csak nyolcadik lett az 1000 m-es kenudöntőben, 500-on pedig be sem jutott a fináléba. Az ukránok egyetlen dobogós helyezését Oleg Haritonov szerezte. (K–1) 200 méteren ezüstérmes lett.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó