2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Egyre nehezebb megverni a Zakit

Annak ellenére, hogy a legutóbbi hazai bajnoki után az FK Zakarpattya mestere azt mondta, a kupaszereplés csak másodlagos, az ungvári együttes alaposan megnehezítette a Dnyipro Dnyipropetrovszk dolgát. Ám hiába játszott most is jól a csapat, a végeredmény újra a szokásos, vereség lett a vége.

Az Ukrán Kupában a legjobb tizenhat közé kerülésért mérkőztek meg a hétvégén az érdekeltek. Az egy meccses rendszerű sorozatban a négy forduló után a bajnokságban még pont nélküli Zakarpattya a válogatott futballistákra épülő Dnyiprót kapta ellenfélül. Előnyt csupán az jelenthetett, hogy a találkozóra Ungváron került sor. Jól jelzi a Volodimir Besszonov irányította vendégcsapat erejét, hogy az Avangard-stadionban pályára lépők közül hatan – Ruszol, Rotany, Kalinicsenko, Homenyuk, Szeleznyov és Nazarenko – az ukrán válogatott hétközi, a törökök ellen 3–0-ra elveszített barátságos mérkőzésen is szerepet kaptak Olekszij Mihajlicsenko szövetségi kapitánytól.

A Babenko – Donec, Kalinicsenko, Kucis, Ilcsisin – Burduli (Rizsih), Gomes, Kozoriz, Szitnik (Platonov), Davidov (Artyomenko) – Nevuche összetételben futballozó Zakarpattya becsületére legyen mondva, hogy nem ijedt meg a nagynevű riválistól, ahol például csak az Ungváron is két gólt szerző Jevhen Szeleznyov értéke (4,5 millió eurót adtak érte a nyáron – a szerk.) meghaladja a mieink teljes keretének az árát. Mindezek ellenére a 8. percben borulni látszott a papírforma, miután Charles Nevuche bevette Borovik kapuját. A Dnyipro csak a félidő vége felé tudott egyenlíteni, azt is tizenegyesből. A pontos ítéletvégrehajtó a már említett, tavaly még az UEFA-kupa-győztes Sahtart erősítő Szeleznyov volt, aki még a szünet előtt ismét mattolta Babenkót (1–2), s ezzel már a vendégeknél volt az előny. Ám csak az 54. percig, ekkor a szünetben beálló Olekszandr Artyomenko egyenlített. A bátran játszó, a végsőkig küzdő, s ezért a lefújáskor vastapsot kapó hazaiak mégis kikaptak, s ezzel kiestek, miután a volt dinamós Vitalij Liszickij a 69. minutumban szintén feliratkozott a góllövők listájára.

Az Ukrán Kupának tehát csapatunk máris búcsút intett, s így minden erejével a bajnokságra koncentrálhat, ahol a hétvégén Luhanszkba látogat. Igor Gamula együttesének ellenfele az a Zorja lesz, amely az elmúlt három bajnokiját elveszítette, s most a kupában is nagy verést (5–0) kapott a Krivbásztól. Ami pedig a kupahétvégét illeti: a legnagyobb meglepetést a címvédő Vorszkla Poltava korai búcsúja jelentette. Mikola Pavlov együttese hazai pályán maradt alul Zaporizzsja gárdájával szemben. Csak ha nem ismernénk a Csornomorec bajnoki vesszőfutását (az odesszaiak abszolút sereghajtók – a szerk.), mondhatnánk meglepőnek a Sztal Alcsivszk elleni 1–0-ás vereségét, s ezzel a búcsúját. A Dinamo Kijev csak nehezen, 2–1-re verte az Arszenalt, a Sahtar viszont idegenben 6–1-re kitömte az alacsonyabb osztályú Dnyiszter Ovidiopolt. Hivatalos meccsen első sahtaros találatát jegyezte az ex-ungvári Vaszil Kobin, akinek góljával indult be a donecki henger. A szintén alsóbb ligás Szverdlovszk otthonában nyert 3–1-re az Iljicsivec Mariupol. Ezt a meccset csak azért emeltük ki, mert ugyan tizenegyesből, de kétszer is betalált a kárpátaljai nevelésű Pukánics Adrián, akinek az elmúlt időszakban nemigen ment, de úgy tűnik, jó döntést hozott a nyáron, amikor aláírt a Mariupolhoz. Csak a büntetőrúgások segítették továbbjutáshoz a Metalurg Donecket Ohtirkában, valamint az Obolonyt a szintén fővárosi CSZKA pályáján.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó