2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Koldusbotra jutott a hadsereg

Az ukrán hadsereg csaknem teljesen felélte azt a pénzt, melyet harcképességének fenntartására, a kijelölt feladatok végrehajtására, egész éves működésére irányoztak elő – idézi az Ukrán Fegyveres Erők főparancsnokának kijelentését az UNIAN.

Azzal kapcsolatban, hogy számos katonai objektumot már lekapcsoltak az elektromos hálózatról, Szerhij Kiricsenko hadseregtábornok megjegyezte: ez csupán a megszorító intézkedések kezdete. Az igazi gondok akkor jelentkeznek majd, ha a laktanyákban, a tiszti lakásokban is megszűnik a víz- és az áramszolgáltatás.

"Ki tudja, milyen lépésekre késztetik az ilyen megszorító intézkedések azokat, akik nap mint nap fegyvert használnak..." – vetette fel a tábornok.

Kiricsenko szerint minden tartalék elfogyott, és semmi esély nincs arra, hogy belső takarékoskodás, átszervezés segítségével kihúzzák az év végéig. A helyzet súlyosságát illusztrálandó a főparancsnok megemlítette, hogy az idén a légierőnél a költségvetési összeg csupán a vadászpilóták harci kiképzésére volt elegendő. A vadászgépek harci készültségének biztosítása elkerülhetetlen. Ugyanis ezek szavatolják az ukrán légtér sérthetetlenségét.

– A légierő többi egysége, ide értve a védelmi célokat nem szolgáló vadászokat is, semmilyen kiképzésben nem részesültek – állapította meg a tényt a tábornok.

A megdöbbentő kijelentésre reagálva Olekszandr Kuzmuk, a nemzetbiztonsági és honvédelmi parlamenti bizottság elnöke rámutatott: a gazdasági és pénzügyi válság sújtotta országok egyike sem gyengítette védelmi potenciálját, nem csökkentette a hadsereg fenntartására szánt pénzek összegét. A Régiók Pártjának képviselője példaként Fehéroroszországot említette, ahol a közelmúltban Európa legkorszerűbb hadseregét hozták létre. Hasonló erőfeszítéseket tesz Azerbajdzsán és Kazahsztán is – jegyezte meg Kuzmuk.

A parlamenti képviselő szerint az ukrán honvédelem rendszerében megmaradt szovjetnek, felszereltsége pedig nagyon elavult.

"A hadsereg legfeljebb elméletben lenne képes egy agresszió elhárítására" – vélekedett a szakember.

A régiós politikus szerint a helyzet ugyancsak kiábrándító, s még abban az esetben is, ha a haderőt ismét teljes mértékben finanszíroznák, legalább öt-hét évre lenne szükség a készültség megfelelő szintjének biztosításához.

Katonai elemzők szerint az ukrán hadsereg távolról sem a mostani világválság miatt indult romlásnak. A folyamat jóval korábban elkezdődött. Nem használt a honvédelem ügyének az a bizonytalanság, melyet a sorkatonai szolgálat megszüntetése, a hivatásos állomány kialakítása körüli huzavona keltett. A szakemberek a kiutat egyrészt a karcsúsításban és az ezzel egyidejű modernizációban látják. Ám mint hozzáteszik, a reformokra és a korszerűsítésre is pénz kell.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó