2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hetvenhét szerencsés honfitársunk

Befejeződött a felvételi az Ungvári Nemzeti Egyetemen (UNE), így már azt is tudjuk, kik kerültek a tandíjmentes helyekre. Emellett a szaktárca augusztus 25-ig kitolta a határidőt a fizetett helyek betöltésére, így oda még lehet jelentkezni.

Sajnálattal kell megállapítani, hogy az idén jóval kevesebb magyar diák került az UNE ingyenes helyeire. Míg 2007-ben 120-an voltak, vagyis az akkor érettségiző 1200 magyar iskolásnak a tíz százaléka, addig 2008-ban már csak 98-an (az 1180 végzős 8,3 százaléka). Az idén hetvenen vannak a nappali és heten a levelező tagozaton, ami százalékban kifejezve 7,06. A csökkenő tendencia egyrészt azzal magyarázható, hogy az idei 1090 magyar végzősből mindössze 460-an mertek nekivágni a tesztírásnak, s közülük alig több mint háromszáz ment át az emelt szintű érettségin. A számadatok jövőre még alacsonyabbak lehetnek, hiszen az érettségizők a következő évtől már csak ukrán nyelven tehetik le a tesztvizsgákat. Holott az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium hivatalos honlapján a 2008. július 25-i dátummal megjelent Ivan Vakarcsuk-nyilatkozatban még az olvasható, hogy "Amíg én leszek az oktatási miniszter, a nemzeti kisebbségek jogai biztosítva lesznek, s minden édesanya az anyanyelvén énekelhet bölcsődalt újszülöttjének..." Nos, majd elválik.

A 77 tandíjmentes magyar hallgatóból 29 nem a Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Kar diákja. Ők szeptembertől zömében a mérnöki, a filológiai és a biológiai kar hallgatói lesznek.

A magyar karon ugyanakkor kilenc ukrán nemzetiségű, illetve nem magyar iskolát végzett fiatal is tanul majd, közülük négyen a magyar filológián, a többiek a történelem és a fizika szakirányokon. Ez azt is bizonyítja, hogy a felvételi bizottság tagjai – bár többször megvádolták őket – nem tettek különbséget nemzeti hovatartozás szerint, mindössze a nyelvtudást követelték meg, ami egy magyar csoportban tanulónál természetes. Ezért nem tanácsolták el az Ungvári 2. és 21. Számú, a Beregszászi 1. Sz., illetve a Nagyszőlősi 8. Sz. Középiskola vagy a kereskedelmi technikum végzőseit sem.

Az UNE-re felvételt nyert magyar diákok azokból a tanintézetekből érkeztek, amelyek az úgynevezett "erős iskolák" kategóriájába sorolhatók. Ide tartoznak az ungvári és beregszászi magyar gimnázium, a técsői, a nagyberegi, a nagydobronyi, a karácsfalvai és tiszapéterfalvai líceum, a kaszonyi, a bátyúi, a jánosi, a csapi, a kisgejőci, a sislóci és a barkaszói középiskola. Ezek az oktatási intézmények amellett, hogy sikeresen felkészítették tanulóikat a tesztviszgákra, pedagógusaiknak köszönhetően nagyban hozzájárultak ahhoz is, hogy tanulóik most nemzeti egyetemünk diákjai lettek.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó