2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A nyulak fogbetegségei

A nyulak különleges fogazattal rendelkeznek. Mint ahogy a tengerimalacok, a deguk és a csincsillák, az ő fogaik is nyitott gyökerűek, tehát állandóan nőnek, a felső metszőfoguk pedig kettőzött.

Kölyökkorban 16 tejfoggal rendelkeznek, amit 8–10 hetesen váltanak át 28 darab maradandó foggá. Az állandóan növő fogat folyamatosan koptatni kell, hogy ne nőjön túl. Ezt az állat a fű vagy a széna rágásával viszi véghez, hiszen ezekben a növényekben találhatók olyan mikrokristályok, amelyek képesek koptatni a fogak rágólapját. Abban az esetben van gond, ha a koptatás hiányában a fog túlnő.

Sajnos, ez más esetekben is előfordulhat. Lehet örökletes, de rossz harapás miatt is kialakulhat, amikor az állkapocs deformálódik. Ha a fog túlnő, előbb vagy utóbb eléri a szájpadlást vagy a nyelvet és irritálja azt, ami fájdalmat okoz a nyuszinak. Ilyenkor minden egyes rágás fájdalommal jár, amit az állat úgy jelez, hogy csökken a bevitt táplálék mennyisége, illetve amikor a szájába veszi az ételt, s pár rágás után kiejti azt. Az egyetlen megoldás a fog lereszelése.

A túlnövésnél még gyakrabban jelentkezik a foggyökéren kialakuló gennyes tályog. Ebben az esetben az állat nem jelez fájdalmat, csak a gazda vesz észre egy növekvő dudort az állkapocs alatt, vagy éppen a szem környékén. A bántalom kialakulásának az oka összetett. Minden esetben egy gennykeltő baktérium elszaporodása az oka a tályog kialakulásának, de ne feledkezzünk meg a hajlamosító tényezőkről sem! Elszaporodik a baktérium, ha gyengébb az immunrendszer vagy szúrt seb esetén. A szúrási sérülést okozhatja egy takarmánydarab vagy éppen a ketrec egy kiálló része. A seben keresztül a kórokozó bejut, elszaporodik, és tályogot képez. Szerencsésebb esetben a gyulladást legyőzi a nyúl szervezete, és a folyamat leáll, betokozódik. Ez viszont csak ritkán fordul elő. Az esetek többségében a tályog folyamatosan növekszik, majd kifakad. Itt a seb folyamatos tisztítása és a beteg fog eltávolítása a megoldás. Mivel az összes fog állandóan növekszik és hosszú gyökerekkel rendelkezik, ezért az eltávolításuk nehézkes, sokszor nem is lehetséges. Antibiotikumos kezeléssel a folyamat jól kezelhető, de a kiújulásnak az esélye mindig fennáll.

 Mivel előzheti meg a bajt a gazdi? A rendszeres széna etetésével, az állat környezetében lévő sérülést okozható tárgyak eltávolításával, illetve az immunerősítéssel, vitaminok adásával.

Ne felejtsük el, hogy a széna folyamatos adása alapvető a helyes nyúltartásban! A napi magfogyasztás ne legyen több egy mokkáskanálnyinál, illetve a zöldség és gyümölcsfélék csak napi kétszer fél órára legyenek a nyúl előtt! Sajnos nincs arra garancia, hogy ezek betartásával sohasem alakul ki fogtályog, de csökkenthetjük az esélyét.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó