2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Taplógomba: mit tehetünk ellene?

A fiatal facsemetéken és az idősebb fákon is gyakran tapasztalható, hogy a még be nem forrott oltáshelyeken vagy a megrepedt kérgeken gombatestek képződnek.

A taplógombák nagyobbik része, azaz a tenyésztest a fa törzsében fejlődik, majd gombafonalaival eltömíti, eldugaszolja a tápanyagot szállító csövecskéket, és a szállítóedényeket. Ezzel részlegesen vagy teljesen akadályozza a vízszállítást. Ezért van az, hogy nem hasznosul sem az öntözés, sem a trágyázás.

A gombák a tápanyagelvonáson kívül a mikotoxin termelésével is károsítják, mérgezik a növényeket. A mikotoxinok kémiai összetétele, szerepe a növények életében még nem teljesen tisztázott. Inkább a fogyasztható végtermékben vizsgálták az emberre ártalmas mikotoxinokat. Csonthéjas gyümölcsfáinkat a gyökereken fertőzik meg a Verticillium fajok (mikrogombák), az általuk termelt mikotoxin pedig a hajtások, levelek, hervadását okozza. E gombák közül a lilás rétegtapló a levelek ólomfényűségét adja, az általa termelt toxin mézgaképződést idéz elő. Ha a fiatal fa oltványai nem fejlődnek, mert az alany visszavágásakor keletkezett sebfelület nem kalluszosodik, akkor valószínűleg a hasadt lemezű gomba fehéres színű, kicsi kagylókhoz hasonló termőtestei fejlődnek a fiatal oltványokon.

Előfordulhatnak idős fák repedezett kérgein is. Ez a taplógomba sebparazita. A fiatal fát az alany visszavágásának helyén, az idős fát pedig a kéregsérüléseken keresztül fertőzi. A termőtestek alsó felén látható "hasadt lemezeken" a bazidiospórák tömege fejlődik, ezek aztán a szél segítségével jutnak be a nem kezelt sebfelületekbe. Amennyiben nem fejlődik a termőtest, akkor fűrésszel és metszőollóval könnyen továbbvisszük a gombafonal darabkáit, amelyek a sebfelületre kerülve aztán tovább fertőznek.

Védekezni a fertőzött beteg részek levágásával, elégetésével lehetséges. A sebfelületeket le kell festeni. Nyugalmi időben segít a réztartalmú készítményekkel végzett lemosó permetezés. Mindez persze elkerülhető, ha szabványos oltványt vásárolunk, mert a fiatalon taplógombával fertőzött fa sajnos már nem gyógyítható.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó