2009. augusztus 18., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 118. (791.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Népünnepély Rafajnaújfalun

A hétvégén temérdek program, móka és kacagás várta az érdeklődőket a 18. rafajnaújfalui falunapon. A jelenlévőket Fejes Sándor, a település polgármestere, Fazekas Tibor, Rafajnaújfalu testvértelepülésének, a Baranya megyei Vázsnok első embere, valamint Nagy György, az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség program-koordinátora köszöntötte. Mikrofont ragadtak a helyi és a szomszédos falvak műkedvelői is. Kicsik és nagyok zenés-táncos programmal szórakoztatták a nagyérdeműt. Az érdeklődők Szup Miklós, amatőr festő kiállítását tekinthették meg. Vetélkedő és foci színesítette a programot. Ugyancsak hazahívogató falunapra került sor Szalókán.

Meghalt a Hoverlán

Az ország legmagasabb csúcsát szerette volna megmászni az a hmelnickiji turista, aki a hegygerincen rosszul lett és meghalt. A katasztrófa-elhárítási főosztály információja szerint az 58 éves férfi szívrohamot kapott. Társai megpróbálták újraéleszteni. Mire a segítség is megérkezett, az illető már nem élt.

Árokba borult az autóbusz

Ukrán és cseh állampolgárok utaztak azon az autóbuszon, mely a szlovákiai Szobránc közelében szenvedett balesetet. A Prága–Lemberg útvonalon közlekedő menetrend szerinti járat vezetője feltételezhetően elaludt és a jármű az útszéli árokba borult. A szlovák rendőrség tájékoztatója alapján a szerencsétlenül járt cseh autóbuszban hárman szenvedtek súlyos sérüléseket, egyikük egy idős ukrán állampolgárságú asszony. A baleset pontos okát a szlovák rendőrség vizsgálja.

Közlekedésfejlesztés EU-s pénzből

A lengyel kormány azt javasolja az ukrán vezetésnek, hogy a közlekedés fejlesztése érdekében forduljanak támogatásért az Európai Unióhoz – írja az Ukrajinszka Pravda.

Hivatkozási alapnak kiválóan megfelel a 2012-es közös rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság – vélik a lengyel szakemberek, akik a vasúthálózat korszerűsítését és az autópályák továbbépítését javasolják. Az ukrán közlekedés tökéletesítése közérdek, s nem csupán a kontinensbajnokság lebonyolítása, hanem az ország euro-integrációja szempontjából is fontos.

Robbanások közepette folyik az oltás

Tegnap még robbanások rázták meg a levegőt, amikor a tűzoltóknak végre sikerült behatolniuk és elkezdeniük a mentési munkálatokat a donecki raktárépületben.

A telepen, melyen mintegy 100 tonna pirotechnikai eszközt tároltak, ismeretlen okok miatt vasárnap délután tűz ütött ki – tájékoztatott az Interfax. A tűzoltó-egységek sokáig meg sem tudták közelíteni az óriási hőt árasztó objektumot. A lángok lokalizálását csak tegnap kezdhették el. A hírügynökség értesülése szerint a raktár őre könnyebb sérüléseket szenvedett.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó