2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Kétnyelvű névtáblák Halmiban

A Szatmár megyei Halmi utcanévtábláin a jelenlegi román és a régi magyar nevet egyaránt feltüntetik – közölte az MTI.

A kis településen strasbourgi mintára olyan kétnyelvű táblákat szereltek fel, amelyeken az utcák, a terek és a sétányok hivatalos román neve alatt nem azok tükörfordítása, hanem a magyar lakosság által használt, hagyományos elnevezés szerepel. Incze Lajos, a mintegy 3500 lelket számláló határ menti település polgármestere a Krónika című erdélyi napilapnak elmondta, hogy csak azokban az utcákban alkalmazták a tükörfordítást, ahol a közterület eredeti magyar neve gúnyos mosolyra vagy félreértésre adott volna okot.

Tiltakoznak a tudósok

Közös tiltakozást fogalmazott meg több mint ötven amerikai, nyugat-európai és izraeli tudós a szeptember 1-jétől Szlovákiában életbe lépő nyelvtörvény ellen – tudósít a Magyar Hírlap.

Mint a szakemberek fogalmaztak, a nyilvánosan használható nyelv, illetve nyelvváltozat megszabásával a törvény olyan kommunikációs színtereket is uralni kíván, melyek kívül esnek az állam illetékességén, például az orvos és betege közötti, vagy a tudományos konferenciákon folyó kommunikációt, az üzleti megbeszéléseket, illetve az önkormányzati ügyintézést. A tiltakozókhoz csatlakozott a viet-nami háború kérlelhetetlen ellen-zőjeként ismert Noam Chomsky amerikai nyelvész, filozófus és politikai aktivista is. A tiltakozó szakemberek szerint a szólásszabadság, beleértve a kommunikáció nyelvének szabad megválasztását, elidegeníthetetlen emberi jog.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó