2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Mi lesz veled, aranybánya?

Nem tisztázott, mi lesz a sorsa a Nagymuzsalyi Aranybányának. A cég óriási adósságokat halmozott fel, csődeljárást indítottak ellene, követelőznek a hitelezők. A napokban a Zakarpatpolimetali Kft. székházában rendezett tanácskozás résztvevői próbálták megtalálni a lehetséges megoldást.

A hitelezők és a cég alkalmazottai arra számítottak, hogy találkoznak Vaszil Vaszilinec igazgatóval, és civilizált körülmények között tisztázzák a helyzetet. A cégvezetőt a megyei gazdasági bíróság kötelezte a vállalat könyvelési dokumentációjának benyújtására, hogy annak alapján döntsenek a fizetőképességéről. Az igazgató azonban ezúttal sem óhajtott találkozni a dolgozókkal és a hitelezőkkel sem. Maga helyett egyik helyettesét küldte.

A családostul megjelent alkalmazottak követelték, hogy fizessék ki az immár hároméves bértartozást, melynek összege a július elsejei állapot szerint meghaladja a 2,5 millió hrivnyát. A vállalat teljes adóssághalmaza pedig elérte a 29 millió hrivnyát. Ebben az összegben benne foglaltatik egyebek között a Nyugdíjalappal, a Szociális Biztosítási Alappal és az adóadminisztrációval szembeni tartozás is. Legtöbb hátraléka azonban a Cengart Financial INC társasággal van.

Volodimir Hurtovij, a Zakarpatpolimetali vagyonkezelője szerint az igazgató a többszöri bírósági felszólítás ellenére sem tájékoztatta a hitelezőket a kialakult pénzügyi és vagyoni helyzetről. Andrij Rakusinec, a vállalat megbízott képviselője közölte főnöke álláspontját, mely szerint a cég elleni csődeljárás törvénytelen. Másik kijelentésével megcáfolta a bányavezetés korábbi álláspontját, mely szerint a gépek rossz műszaki állapota miatt nem lehet újraindítani a termelést. Az újabb verzió szerint lehetséges volna a bánya újbóli beindítása, ha a bíróság hatályon kívül helyezné a berendezések lefoglalásáról szóló döntését. A megjelent alkalmazottaknak pedig azt javasolta, hogy nyújtsák be felmondásukat.

A hitelezők érthetetlennek és veszélyesnek minősítették a bányaüzem vezetőinek álláspontját. A csődeljárással ugyanis, ha nem is lenne lehetséges a termelés újraindítása, de meg lehetne akadályozni, hogy bagóért vásárolja meg valaki az aranybányát. A hitelezőket aggasztja a Szauljak Kft. tevékenysége is. Ez a cég ugyanis magára vállalta a bánya rendbehozatalának költségeit és már a saját őrizete alá vonta a létesítményeket.

Volodimir Hurtovij kritikusnak ítélte meg a kialakult helyzetet és előkészített egy, az ország elnökéhez írt beadványt, melyben az alkalmazottak számára gyors és megnyugtató intézkedést, a hitelezők és az állami érdekek vonalán pedig az okozott anyagi és erkölcsi kár megtérítésének előmozdítását kéri. Véleménye szerint jelenleg a vállalat nyílt és törvénytelen lenyúlása történik.

A gyűlésen a hitelezők és az alkalmazottak elfogadtak egy közös határozatot, mely szerint a bírósági döntések ignorálása miatt feljelentik az igazgatót.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó