2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hogyan erősíthető meg a hrivnya?
Tízmilliárd fölött a héthavi államadósság

Milyen módszerekkel és intézkedésekkel lehet biztosítani az ukrán bankrendszer stabilitását, s ezzel megmenteni a hrivnyát? Az Ukrán Nemzeti Bank (NBU) e látszólag megoldhatatlan problémára dolgozott ki tervet.

A Podrobnosztyi elemzésében röviden vázolja a tizenhét pontból álló cselekvési programot. E tervezet sarkalatos tétele a központi pénzintézet tevékenységének, hatékonyságának javítása, és a gazdaság szereplői hiteligényeinek kielégítése.

A hrivnya vásárlóértékének megőrzését azzal kívánják szavatolni, hogy az áremelkedést (a decemberi szinthez képest) 13 százalékon belül tartják. Erre van is némi esély, mivel az NBU adatai szerint a fogyasztói árak júliusban 0,1 százalékkal csökkentek. Ez viszont csekély vigasz, hisz a január–júliusi periódusban a pénzromlás 8,5 százalékot tett ki, 2008 júliusától számítva pedig elérte a 15,5 százalékot.

A banki csinovnyikok abban reménykednek, hogy augusztus és szeptember, az élelmiszerárak csökkentésének hála, inflációmentes időszak lesz. A nagyon óvatos előrejelzések szerint az árak, szerény költségvetési deficit mellett, stabilizálódnak.

Ha lesz is infláció, az csupán ezrelékekben jelentkezik majd – bizonygatta Valerij Litvickij. Az Ukrán Nemzeti Bank tanácsadó testületének vezetője úgy véli, hogy ezt a tendenciát rövid távon meg lehet őrizni. Arra számítva, hogy a gazdaságra nehezedő inflációs nyomás csökken, a központi pénzintézet máris 11 százalékról 10,25 százalékra csökkentette a kereskedelmi bankok működését biztosító folyósítások kamatát.

Mindezek ellenére a Podrobnosztyi elemzője arra figyelmeztet, hogy ősszel egy sor inflációgerjesztő tényezővel kell számolni. Többek között ilyen a kommunális szolgáltatások tarifájának tervezett emelése, a gáz és a hőszolgáltatás árának szeptember-októberre jelzett növekedése. További veszélyt hordoz magában a dollár árfolyamának további erősödése, hisz ez megdrágítja az importot, tovább emelkedhet az olaj és az olajszármazékok ára, hisz ezekből Ukrajna behozatalra szorul.

Az utóbbi napokban egyes váltóhelyeken már 8,4 hrivnyát is kértek egy USD-ért. Az ukrán fizetőeszköz további devalválódását megakadályozandó egy sor pótlólagos intézkedést hoz. Ilyen például, hogy a dollár eladása és vétele közti rés nem lehet több 2 százaléknál. Ezzel az intézkedéssel a spekuláció letörését kívánják elérni.

Sajnos az országháztartás helyzetéről közreadott adatok nem kecsegtetnek semmi jóval. A pénzügyminisztérium adatai szerint a költségvetés deficitje 2009 januárja és júliusa között tízmilliárd 610 millió hrivnyát tett ki. 2008 azonos időszakához képes a büdzsé bevétele 3,5 százalékkal csökkent és valamivel több, mint 101 milliárd hrivnyát tett ki. Ebből közel 68 milliárd az adókból folyt be.

További aggodalmakra ad okot, hogy drasztikusan nő a törlesztendő adósságteher,

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó