2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Tovább gyűrűzik a Ratusnyak-ügy

Valentin Nalivajcsenko, az SZBU elnöke utasította a nemzetbiztonsági szolgálat kárpátaljai munkatársait, hogy legyenek a helyi ügyészi szervek segítségére az Ungvár polgármestere körüli botrány tisztázásában, adta hírül a szolgálat sajtóközpontja.

Mint arról beszámoltunk, Szerhij Ratusnyak ellen a Változások Frontja elnevezésű társadalmi szervezet egyik aktivistájának bántalmazása miatt indított eljárást a megyei ügyészség. Újabb fejlemény, hogy a kárpátaljai Megyei Ügyészség még egy büntetőjogi eljárást indított a polgármester ellen az Ukrán Btk. 161. cikkelyének 2. részébe ütköző bűncselekmény (az állampolgárok nemzetiségi, faji hovatartozástól független egyenjogúságának megsértése) alapos gyanúja miatt.

A Mi Ukrajnánk – Népi Önvédelem parlamenti képviselői felhívást intéztek a Legfelső Tanácshoz. Az UNIAN által közzétett levél szerzői arra kérik képviselőtársaikat, hogy fogjanak össze Szerhij Ratusnyak ellen, ítéljék el cselekedeteit és antiszemita megnyilvánulásait, és Ungváron írjanak ki új, időközi polgármester-választást.

Felhívásukat azzal magyarázzák, hogy a polgármester viselkedése nemcsak a helyhatalmi szervek, hanem az egész ukrán államhatalom tekintélyét ásta alá. Az ország törvényeit és Alkotmányát is semmibe vevő ember nem lehet vezetője egy olyan európai városnak, mint Ungvár.

Ugyanakkor a garázdasággal és antiszemitizmussal vádolt Szerhij Ratusnyak nyílt levélben fordult az ország közvéleményéhez. Ebben azt írja, hogy Ukrajnában a politikai spekulációk robbanásig feszítették a közhangulatot, és ezért tett bizonyos lépéseket. Például felemelte a szavát az egyik elnökjelölt által folytatott agitáció ellen, mivel az elnökválasztási kampány még el sem kezdődött és így hivatalos elnökjelöltek sem léteznek. Éppen ezért felháborítónak tartja, hogy Jacenyuk törvénytelenül felállított agitációs sátraiból szemeteljék tele Ungvár köztereit.

"Az én öntudatos és természetes állampolgári ellenreakcióimat a zsidó származású elnökjelölt és vele együtt az ukrajnai zsidóság elleni személyes háborúnak igyekeznek beállítani. A történelem szemétládájából előrángatott antiszemita kérdést egy banális utcai konfliktus nyomán az áruló médiumok fújták fel alaposan a Bohdan Hmelnickij és Szimon Petljura korából jól ismert módon..."

A polgármester a nyílt levélben hangsúlyozza, toleráns valamennyi Ukrajnában élő nép, nemzetiség, így a zsidók iránt is. Sőt, polgármesteri hatalmánál fogva követeli, hogy Ungvár zsidósága végre visszakapja a kommunisták által elorzott és filharmóniává alakított zsinagógáját. Ratusnyak visszautasít minden antiszemita vádat, s leszögezi: "Mélységes meggyőződésem, hogy Jacenyuk polgártárs a most következő választáson olyan oligarchák bábja, mint Pincsuk, Firtas, Kolomojszkij, Cservonenko, Rabinovics. Az pedig nem az én bűnöm, hogy ezek a leggazdagabb ukrán milliárdosok valamennyien zsidó származásúak."

S levele végén rámutat, ha a fentebb felsorolt személyek leszámolnának vele, másnap fellázadna ellenük az általuk elnyomott ukrán nép, s olyasmi történne, amihez képest a narancsos forradalom csak harmatos virágnak tűnhet. "Ma önök börtönbe zárhatják Szerhij Ratusnyakot, de nem hajthatják igájuk alá az egész Ukrajnát" – áll a nyílt levélben.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó