2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Leendő újságíró a szépségversenyen

Harminc gyönyörű lány vesz részt szeptember 6-án Kijevben az Ukrajna szépe – 2009 versenyen. Szűkebb pátriánkat az Ungvári Nemzeti Egyetem ötödik évfolyamos újságíró szakos hallgatója képviseli. A szolyvai születésű, 178 centiméter magas Natalija Kocsmar húszéves. A megmérettetésen a 16-os sorszámmal indul. Aki szavazataival szeretné támogatni a továbbjutását, a http://tabloid.pravda.com.ua/miss-ukraine. weboldalon megteheti. Emlékeztetőül: tavaly egy ungvári magyar kislány, Demes Eleonóra lett Ukrajna legszebb lánya, aki most egy Kínában megrendezendő világversenyre készül.

Mától szabad a vadászat

Ukrajnában, így vidékünkön is ma indul a vadászati idény. A sportvadászok egyelőre szárnyasokra lövöldözhetnek szerdán, szombaton és vasárnap. A megfelelő engedéllyel rendelkező vadászkutya-tulajdonosok csütörtökön is hódolhatnak hobbijuknak. Egy vadász egy nap legfeljebb 3 vadludat, 5 kacsát, 10 galambot, 15 fürjet és egy fácánt ejthet el. Utóbbi vadra azonban csak október harmadikától engedélyezett a vadászat. A szezon december 27-én zárul.

Illegális konyakgyár Ungváron

Büntetőjogi eljárás indult az ellen az ungvári lakos ellen, aki illegális konyakgyárat üzemeltetett otthonában. Az adórendőrség által lefülelt "vállalkozó" az Ungvári Konyakgyár közkedvelt márkájú termékeit hamisította. A házkutatás során a rendőrök húsz liter barna folyadékot, 196 félliteres palack zárjeggyel ellátott Zakarpatszkij és 194 palack Tisza konyaknak nevezett hamisítványt találtak. A vizsgálat eredményeként megállapítást nyert, hogy a hamisító által készített és forgalmazott ital egészségre káros anyagokat tartalmazott.

Taxis-stricik

A milicisták tudomására jutott, hogy megyénkben több taxisofőr is lányok futtatásával foglalkozik. Az egyik 27 éves ungvári férfire egy 19 éves prostituált tett terhelő vallomást. Elmondása szerint a taxis arra kényszerítette, hogy neki dolgozzon, írja az UA-Reporter.com hírportál. Ellenszolgáltatás fejében klienseket hajtott fel neki, és rendelésre házhoz, illetve szállodába is szállította a hölgyet. Egy 32 éves ungvári járási taxisofőrt egy hotel előtt tartóztatták fel a belügyi szervek emberkereskedés elleni harccal foglalkozó részlegének munkatársai, ahová jutalom fejében két 22 éves prostituáltat szállított. A hatályos törvények szerint ez bűncselekménynek számít, amiért öttől hét évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható.

Gyerekek veszélyben

Mint arról a milícia munkatársai beszámoltak, Alsóveresmarton (Malij Komjati) tragédia történt. Egy kétéves kislány hozzáért a működő mosógép vizes fémvázához, és súlyos áramütést szenvedett. A gyereket kórházba szállították, de az orvosok már nem tudták megmenteni az életét. Az ungvári járási Ketergényben egy hároméves kisfiú az ötödik emeleti lakásuk erkélyéről esett le. A gyerek túlélte a zuhanást, jelenleg kórházban ápolják.

Juscsenko levele Medvegyevhez

Az orosz elnök Ukrajnával kapcsolatban tett kijelentéseire Viktor Juscsenko tegnap írásban reagált – közölte a Podrobnosztyi.

Az ukrán államfő kifejtette: ugyancsak megdöbbentette Dmitrij Medvegyev kijelentéseinek barátságtalan tartalma. Juscsenko elismerte: a két ország kapcsolataiban komoly problémák jelentkeztek, ám elutasítja azt az állítást, hogy ezekért kizárólag Kijev a felelős.

Ukrajna továbbra is a mindkét fél számára előnyös együttműködés híve – erősítette meg az elnök. Mindemellett – fogalmazott – Moszkva nem szólhat bele egy másik, szuverén ország külpolitikájába, egyebek mellett Ukrajna NATO-integrációjába.

Ukrajna világbanki hitelt kap

Négyszázmilliárd dolláros hitelt kaphat Ukrajna a Világbanktól – tudta meg a Podrobnosztyi.

Az óriási összeg az ország pénzügyi rendszerének rehabilitálását szolgálná. A kedvező kamatú hitelt harminc év alatt, ötesztendős szakaszokban kell majd törleszteni. Hogy biztosan folyósítják-e a milliárdokat, az a Világbank igazgatótanácsának szeptemberi ülésén dől el.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó