2009. augusztus 15., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 117. (790.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szűkös pénztárca, dagadó lélek

A helyi kultúra egykori nagyságának sok helyen már csak a romjai láthatók. Beregújfaluban éppen ennek elkerüléséért küzdenek, és nem is sikertelenül. Ez annak ellenére így van, hogy mint mindenhol, errefelé is a pénztelenség jelenti a legnagyobb gondot, fejti ki Handari Mária, a művelődési ház igazgatója.

A járási költségvetésből sem a működésükre, sem az utazások finanszírozására nem jut. Az épület felújítására pedig pláne.

– Amire az erőnkből futja, megtesszük – mondja. – Takarítjuk, rendben tartjuk, s ha kell, ki is meszeljük a helyiséget. A múlt évben a vihar kárt okozott az épületben, amit az önkormányzatnak a Szülőföld Alaphoz benyújtott pályázatnak köszönhetően sikerült elhárítania. A legfontosabb teendő a tetőszerkezet felújítása lenne, mivel több helyen beáztunk. Bár ezt megszüntettük, de mindez csak átmeneti megoldást jelent. A helyi költségvetés pedig véges. Saját bevételi forrást csak a diszkó működése jelent, de hát ebből csak szerény összeghez jutunk.

Nagyon jól működik a mintegy húsz főből álló tánccsoport, hívja fel a figyelmet az igazgató. Sokat vendégszerepelnek. Odesszából, az Eurázsiai Kupa elnevezésű rendezvénysorozatról is arany- és ezüstéremmel tértek haza. A kárpátaljai településeken is gyakran fellépnek, például az Akliban megtartott cseresznyefesztiválon.

A három korosztályban gyakorló mintegy húsz fiatal több báli, keleti táncot, magyar és ukrán néptáncot ad elő. A tanáruk, Boriszevics Marianna Beregszászból jár ki heti egy alkalommal. Beregújfaluból többen tanulnak az Ungvári Művészeti és Közművelődési Főiskolán, akik saját koreográfiát készítenek a gyerekekkel.

– Persze ruha és csizma nélkül meglehetősen nehéz színpadra lépni – mondja Handari Mária. – Két lány dzsájvot táncol, nekik a szülők vásárolták meg. A keleti tánc kellékei esetében is ez történt, s meg kell jegyeznem, ezt meglehetősen borsos áron lehet beszerezni. A cigánytánchoz régi ruhákat alakítottunk át, a néptáncokhoz pedig kénytelenek vagyunk kölcsönkérni a nagyberegiektől. Ez ügyben beadtunk egy pályázatot, reménykedünk a pozitív elbírálásban. Sokat köszönhetünk a szülőknek, akik nemcsak a fellépőruhákat, hanem utazás esetén a szállást, étkezést is finanszírozzák. Vannak tehát problémáink, de ezeket a könyvtárosokkal együtt igyekszünk kiküszöbölni. Ez az intézmény is ebben az épületben működik, így közösen próbálunk megbirkózni a feladatokkal.

Az idén az Ungvári Művészeti és Közművelődési Főiskola három diákja is a művelődési házban töltötte a gyakorlatát, és itt rendezték a vizsgakoncertjüket is. Az intézményben 16 fővel az idén indult egy aerobick-kör, amely a 25–30 éves korosztály tagjaiból áll. Heti két alkalommal tartanak foglalkozásokat. Emellett egy tucat gyerek részvételével ugyancsak itt működik a Bóbita bábcsoport.

Tóth Viktor

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó