2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Beragadt a Zakarpattya szekere
Biztatóan, sőt, helyenként már jól játszunk, de eredménytelenül...

Nincs mit szépíteni a dolgon, igen csúnyán beragadt a rajton az élvonalba egy év szünet után visszatérő FK Zakarpattya. Négy meccsen nulla pont, ráadásul a tíz beszedett gólra csak két találattal sikerült válaszolni. A soványka teljesítmény ellenére a drukkerek még kitartanak a csapat mellett, elvégre a hozzáállással nincsenek bajok, s éppen ez mondatja velünk is, hogy talán mégsem olyan kilátástalan a helyzet.

A legutóbbi, Metaliszt elleni hazai bajnokin sem játszott alárendelt szerepet a gárda. A játékosok egyáltalán nem ijedtek meg Ukrajna harmadik leggazdagabb, s minő véletlen, harmadik legerősebb csapatától. Az ungvári kilencven perc alatt végig partiban tudtak lenni az UEFA-kupában legutóbb a legjobb tizenhat közé jutó harkivi sztáregylettel. Más kérdés, hogy a két védelmi hibát könyörtelenül kihasználó vendégek végeredményben sima, 2–0-ás győzelemmel távoztak az Ung partjáról, s máris elfoglalták a szinte már kibérelt harmadik helyüket a tabellán.

A meccsértékelő sajtótájékoztatón Miron Markevics, a vendégek trénere egyenesen azt mondta, hogy sokkal nehezebb volt legyőzniük a Zakarpattyát, mint hét közben a horvát Rijeka együttesét az Európa Ligában. Hozzátette, nem érti, ilyen játékkal miért nincs még mindig pontja az ungváriaknak. Ugyanezt mondta a mieink mestere is. Igor Gamula ugyanakkor belátta, hiába a viszonylag jó játék, ha elmaradnak az eredmények. Noha a klubvezetés egyelőre még nem szabott ultimátumot, de tisztában van vele, ha az elkövetkező két-három fordulóban sem tud felmutatni valamit, nagy valószínűséggel csomagolni kényszerül.

Mindenesetre most aránylag könnyebb meccsek várnak a mieinkre. Noha a hétvégén az Ukrán Kupa 1/16-döntőit rendezik, ahol a Zaki a Dnyipro Dnyipropetrovszkkal találkozik, de amint azt Gamula elmondta, a meccset kizárólag a bajnoki készülődés egyik állomásaként kezelik, s minden idegszálukkal a jövő hétvégi, Zorja Luhanszk elleni idegenbeli fellépésre koncentrálnak. Ez érthető is, hiszen a Zorja egyetlen ponttal épp a Krivbász, Zakarpattya, Csornomorec sereghajtó trió előtt szerénykedik, ráadásul a mezőny egyedüli tagjaként még gólt sem szerzett. Azt követően az Arszenal Kijev jön Ungvárra, majd vendégként az Obolonnyal játszik újoncderbit csapatunk. Azaz verhető ellenfelek következnek, legalábbis papíron.

Ami pedig a kerettel kapcsolatos újdonságokat illeti, mivel még tart az átigazolási szezon, elképzelhető, hogy láthatunk további új arcokat. Legutóbb a Metalurg Donecktől jöttek ketten, Olekszandr Szitnik és az argentin Ruben Gomes. Utóbbi a Metaliszt elleni bajnokin csapatunk legjobbja volt. Nem erősíti viszont a továbbiakban a Zakit Szerhij Jeszin. A már jócskán harminc felett járó jobbhátvéddel közösen arra jutott a szakmai stáb, hogy nehezen tud megfelelni a Premier Liga elvárásainak, ezért inkább felhagy a játékkal, de továbbra is a klub kötelékében marad.

Befejezésként a hazai labdarúgó élvonal 4. fordulójának eredményeit közöljük: Dnyipro–Arszenal 1–1, Kárpáti Lviv–Zorja 4–0, Csornomorec–Obolony 0–1, Dinamo–Iljicsivec 3–1, Tavrija–Krivbász 3–1, FK Zakarpattya–Metaliszt 0–2, Metalurg Zaporizzsja–Vorszkla 1–1, Sahtar–Metalurg Doneck 4–1.

A címvédő kijeviek hibátlan teljesítménnyel, 12 ponttal állnak az élen a szintén veretlen, de egyszer már ikszelő, s így tízpontos Sahtar előtt. Őket a Metaliszt és a Tavrija követi 9–9 egységgel.

Dunda György

Négy ukrán csapat az Európa Ligában

Noha csak három ukrán csapat szerzett jogot az UEFA-kupát felváltó új sorozatban, az Európa Ligában való indulásra, mégis négy lép pályára a jövő héten. Éspedig azért, mert az UEFA-kupa birtokosa, a Sahtar Doneck óriási meglepetésre a hazai 2–2 után idegenben csak gól nélküli döntetlenre volt képes a román FC Temesvár ellen, s így a Bajnokok Ligájáról átkerült a második számú sorozatba, ahol a 48 részvevős csoportkörbe jutásért a török Sivasspor együttesével találkozik. A másik donecki egylet, a szlovén Interblockot idegenben is megverő (3–0) Metalurg az osztrák Austria Wient kapta. Szintén osztrák ellenfél jutott a Metalisztnak, nevezetesen a Sturm Graz. A küzdelmekbe most bekapcsolódó Vorszkla Poltava a nagynevű portugál elitklubot, a Benficát kapta.

Az EL 4. selejtezőkörének első találkozóira augusztus 20-án kerül sor, a visszavágók egy hét múlva lesznek. A Metalurg Donecken kívül valamennyi ukrán érdekelt idegenben kezd.

KISZó-információ

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó