2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kijárási tilalom

A nyári hónapokban rengeteg fiatalkorúval lehet találkozni az éjszakai szórakozóhelyeken, a sötét utcákon. A csavargás lenne a kisebb baj. Csakhogy a kimaradozó, felügyelet nélkül maradt gyerekek unalmukban az alkoholhoz vagy, ami még rosszabb, a drogokhoz nyúlnak. S hogy ezekre a dolgokra szert tehessenek, lopni, rabolni kényszerülnek.

A rendőrök, gyerekvédő szolgálatok munkatársai ugyan időnként sorra járják a vendéglőket, bárokat s mindazon helyeket, ahol a fiatalok csoportosan szoktak összejönni, de munkájuk nem igazán eredményes. Mert hiába vonják felelősségre a szülőt, ha ugyan sikerül egyáltalán elérni, a csemete másnap újra ott lebzsel az éjszakai utcán. S ha ott van, akkor gyakran vandál dolgokat művel: összetöri a sétányok lócáit, feldönti a kukákat, kitépi a kiültetett dísznövényeket, falfirkákkal rondítja össze az épületeket, szobrokat.

A probléma nem új keletű. A megoldást is régóta keresik. A bűnmegelőzéssel foglalkozó egyik országos civil szervezet még a tanévkezdésig a parlament elé kíván terjeszteni egy törvénytervezetet, melytől az ifjúság éjszakai csavargástól való megóvását, a fiatalkori bűnözés jelentős visszaszorítását reméli. Ennek értelmében kijárási tilalmat vezetnének be a tizenhat éven aluliak számára. A tanév idején legfeljebb huszonkét óráig maradhatnának ki. A nyári vakáció alatt pedig egy órával tovább engedélyeznék számukra az utcán maradást. A törvénysértőket ötvenegy hrivnya pénzbírsággal büntetnék. A gyerekeket kiszolgáló éjszakai klubokat pedig akár be is zárathatnák.

Az elképzelés jónak tűnik, s talán lehet is majd némi eredménye. Ismerve azonban az ukrajnai állapotokat, az emberben óhatatlanul felbukkan a kérdés, hogy ki és hogyan fog őrködni a törvény betartása felett. Vagy ezentúl minden utcában, szórakozóhelyen rendőrök figyelik majd, hogy időben hazatérnek-e a gyerekek?

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó