2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Lehetnek Hitler-leszármazottak?

A világ mind a mai napig úgy tudja, hogy Adolf Hitlernek nem volt gyermeke. Ám amint az a Hihetetlen magazin legutóbbi számából kiderült, több eltitkolt utódja is lehet a Führernek.

A német történelem leghírhedtebb személyisége egész életében gondosan ügyelt arra, hogy homályban tartsa magánéletét. A szüleivel, rokonaival és szerelmeivel kapcsolatos kérdésekre sosem válaszolt, és minden, a családja múltjára utaló nyomot eltüntetett. A hatalmi ösztöntől vezérelt Führer ezzel is táplálni igyekezett a népe iránt elkötelezett politikus imázsát, akit senkihez sem fűznek kötelékek, érzelmi szálak. Gyerekről természetesen szó sem lehetett, hiszen számára az egyetlen cél a birodalom felvirágoztatása volt. Élete végén, a berlini bunker mélyén ugyan engedett szeretője, Eva Braun kívánságának, és feleségül vette, de akkor már az öngyilkosságot tervezte. A frigy tehát már nem árthatott politikai karrierjének.

Egy német kutatócsoport évekig tartó nyomozás eredményeként bukkant az Argentínában, La Plata közelében élő 67 éves farmer, Martin Scheara nyomára, akit Hitler fiaként azonosítottak. Karl Wuerhl és munkatársainak figyelmét egy 1944-ben készült fénykép keltette fel, amely negyven éven keresztül porosodott egy berlini ház pincéjében. A felvételen a Führer egy kétéves kisfiút ölel magához, akinek az arcvonásai feltűnően hasonlítanak a felnőtt Martinéhoz, és ezt később a szakértői vizsgálat is alátámasztotta. A diktátor fiának létezésére ráadásul több hivatalos dokumentumban és titkos feljegyzésben is van utalás. Az édesanya kilétére azonban nem derült fény.

Wuerhl szerint a háború után a fiút egy náci tábornok vitte magával Dél-Amerikába azzal a szándékkal, hogy majd idővel belőle lesz az új Führer. Egy idős házaspár gondjaira bízta, akiknek nem árulta el a gyerek igazi származását. Nevelőszülei halála után Martin megszökött a családi házból, és 16 évesen nyoma veszett. Mint később a kutatóknak elmesélte, évekig munkásként dolgozott, és összekuporgatott pénzéből farmot vásárolt. Soha nem nősült meg, de szomszédjai és barátai közvetlen, szeretetreméltó embernek ismerik. A férfi megdöbbent a felfedezés hallatán, és határozottan tiltakozik az ellen, hogy összefüggésbe hozzák a diktátorral.

Egy közelmúltban bemutatott brit dokumentumfilm hasonlóan meglepő állítással sokkolta a történészeket. Az Egyesült Királyságban közismert volt, hogy az egyik angol arisztokrata hölgy rajongója volt a náci eszméknek, és beleszeretett Hitlerbe. Martin Bright oknyomozó újságíró szerint nemcsak plátói szerelem volt az övék, melynek gyümölcse is született. Az előkelő nemesi családból származó Unity Mitford először az 1930-as évek elején járt Németországban, ahol találkozott a Führerrel, aki "az árja nő mintájának" nevezte.

Amikor Nagy-Britannia 1939-ben hadat üzent Németországnak, a nő annyira elkeseredett, hogy Münchenben fejbe lőtte magát. Súlyos sérülést szenvedett, de túlélte, és visszatért hazájába, ahol magatehetetlenül élt egészen 1948-ban bekövetkezett haláláig. A Hitler brit lánya című film ezzel szemben azt állítja, hogy Unity Mitford a kelleténél közelebb került a vezérhez, és valójában ezért kísérelt meg öngyilkosságot. Mivel ez nem sikerült neki, Angliában világra hozta Hitler gyermekét, akit azonban örökbe adtak. Ez azt is jelentheti, hogy a diktátor brit leszármazottja még ma is él. A hatalmas érdeklődést kiváltó film készítői egyelőre csak közvetett bizonyítékokat találtak az eltitkolt terhességre, de töretlenül folytatják a kutatást a Führer "másik" gyermeke után.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó