2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Titokzatos eltűnések

Az elmúlt években különböző luxus-óceánjárókon több titokzatos eltűnés és gyilkosság történt, amelyekre már a nemzetközi rendőri szervek is felfigyeltek. Ezek felderítése azonban nem egyszerű feladat, mivel a hajózási társaságok hatalmas összegeket áldoznak arra, hogy a kínos incidensek kárvallottjai és tanúi tartsák a szájukat.

Az óceánjárókon történtek akkor kezdték foglalkoztatni a közvéleményt, amikor az Egyesült Államok kongresszusa bizottságot hozott létre annak vizsgálatára, milyen veszélyek fenyegetik a luxushajókon nyaralókat. Christopher Shays, a bizottság elnöke a "tökéletes gyilkosság tökéletes helyszínének" nevezte a hajókat, hiszen az áldozattal együtt az árulkodó nyomok is a tengerbe vesznek.

1975 áprilisában, a vietnami háború utolsó napjaiban, Hue Pham és felesége, Hue Tran egy menekültekkel teli konténerszállító hajón szöktek meg szülőhazájukból. Miután két hétig élelem nélkül hánykolódtak a tengeren, a csodával határos módon megmenekültek. Az Egyesült Államokba emigrált házaspár rövidesen új életet kezdett. Harminc évvel a kalandos szökést követően, 2005-ben befizettek egy karib-tengeri luxushajó-utazásra. A Carnival Destiny nevű álomhajó éppen a Barbados és Aruba közötti szakaszon szelte a hullámokat, amikor a házaspárnak örökre nyoma veszett...

Michael Pham, a házaspár fia szülei eltűnését követően megalapította a Luxushajók Nemzetközi Áldozatai nevű csoportot, ahol a hasonló helyzetbe került emberekkel együtt keresi a választ a megoldatlan rejtélyekre. Pham és sorstársai immár harmadik éve gyűjtik a világtengereken lezajlott titokzatos halálesetekről szóló beszámolókat.

Ashley Barnett és barátja, James Gordon 2005. október 14-én a kaliforniai Long Beachen szállt fel a Carnival Cruise Line társaság Paradise nevű luxushajójára, hogy egy háromnapos álomutazás során ünnepeljék meg a 25. születésnapját. James hajnalban tért vissza a kabinjukba, amikor a korábban fejfájásra és kimerültségre panaszkodó Ashley már az igazak álmát aludta, és mikor megpróbálta felébreszteni, a lány meg sem moccant. A kiérkező orvos már csak a halál tényét tudta konstatálni.

Hetekkel később derült ki, hogy a lány metadonmérgezésben hunyt el. A szülők és a barátok szerint Ashley sohasem fogyasztott kábítószert, és ezt az orvosi vizsgálat is alátámasztotta. A fiú szerint a hajó orvosi személyzete tévedett, és fájdalomcsillapító helyett adták be a lánynak. Az FBI nyomozói azonban megoldatlanul zárták le az ügyet.

Az amerikai George Allen Smith és újdonsült felesége 2005. június 30-án Barcelónában szállt fel a Royal Caribbean Cruises társaság Brilliance of the Seas nevű luxushajójára. A földközi-tengeri utazás hetedik napján, Görögország és Törökország között, a férfinak rejtélyes módon nyoma veszett. A szakértők vérnyomokat találtak a hajó egyik mentőcsónakját borító műanyag takarón, de nem indítottak vádeljárást az ügyben. A fiatalember teste mind a mai napig nem került elő.

A későbbi vizsgálat számos olyan hibára derített fényt, amelyek befolyásolhatják a nagy vihart kavart ügy kimenetelét. A hajó személyzete például elfelejtett említést tenni arról, hogy közvetlenül az eltűnés előtt hangos veszekedés hangjai szűrődtek ki Smith kabinjából, s hogy az utasfülkében is találtak vérnyomokat. A rejtélyek számát növeli, hogy az eset után eszméletlenül találták a hajó egyik folyosóján a fiatal feleséget, ráadásul a hölgy nem emlékezett a vita részleteire, s arra sem, hogyan került oda. Smith családja 2006 júniusában keresetet nyújtott be a hajótársaság ellen, amely peren kívüli megállapodással ért véget. A 2007 januárjában nyilvánosságra hozott adatok szerint a hajótársaság egymillió dollárt utalt az ifjú özvegynek, és visszatérítették a 110 ezer dolláros perköltséget is.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó