2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Még egy párt alakulhat

Állítólag már több ezer támogatói aláírást gyűjtött össze a szlovákiai Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt kezdeményező bizottsága, amely a hét végén ülésezett Révkomáromban – írta az Új Szó című szlovákiai magyar napilap. "Két hete gyűjtjük a pártalapításhoz szükséges támogató aláírásokat, már több ezer van. Egy hónap múlva ismét találkozik a kezdeményező bizottság. Ha mást nem tudunk elérni, mint hogy rákényszerítsük a két pártot, hogy végre színt valljanak a magyarság megmaradása érdekében: akarják-e vagy sem az autonómiát, már célt értünk" – nyilatkozta a lapnak Bósza János vállalkozó, az alakulóban levő harmadik szlovákiai magyar párt fő szervezője.

A Jogegyenlőségért Magyar Polgári Párt tíz pontban foglalta össze célkitűzéseit, ezek között szerepel az esélyegyenlőség biztosítása minden állampolgár és a magyar közösség számára, a magyar közösség politikai érdekképviselete, az 1989 óta lezajlott folyamatok kiértékelése és a szakmai, szervezeti és szerkezeti hiányosságok gyors pótlása, valamint a hazai és nemzetközi források biztosítása. A párt szeretné elérni, hogy "a magyar közösség tagjainak félelme megszűnjön, és hogy vállalják intézményeik tevékeny támogatását", a vegyes házasságban élő szülők magyar iskolába adják gyermekeiket. A nyelvtörvény eltörlését is követelik.

Jöjjenek a csángók!

Nyílt levélben kéri a csángó értelmiségi fiatalokat a Moldvai Csángó Magyarok Szövetsége, hogy tanítsanak magyar nyelvet a moldvai iskolákban. A meghirdetett állásokra főleg magyarországi pedagógusok jelentkeztek. A csángó magyarok érdekvédelmét felvállaló szövetség munkájának eredménye, hogy mára 30 faluban tanulnak magyarul a gyermekek. Szeretnék, ha a csángó fiatalok tanulmányaik befejezése után hazatérnének szülőfalujukba és tanítanának. "Azt szeretnénk, hogy előbb-utóbb ők vegyék át a teljes oktatást. Ez volna a cél, évek óta ezért küzdünk, hogy neveljünk ki egy értelmiségi réteget, akik hazamennek" – hangsúlyozta Ferencz Éva, a Moldvai Csángó Magyarok Szövetségének oktatási felelőse.

A most meghirdetett oktatói állásokra százan jelentkeztek. A tanítást vállalók többsége magyarországi. Egyetlen csángó fiatal sem jelentkezett.

Változás a Magyar Szó élén

A Magyar Nemzeti Tanács az előzetes várakozásoknak megfelelően Pressburger Csabát nevezte ki a vajdasági Magyar Szó új főszerkesztőjének. Az alapítói jogokat gyakorló testület egyhangú döntést hozott.

Pressburger 1976-ban született, Újvidéken él. Eddigi pályafutása során újságíróskodott a Magyar Szónál, a Családi Körnél, szerkesztője a Symposionak.

– A fizetésekkel kapcsolatban nyilvánvaló, hogy a pénzügyeket az igazgatótól kell számon kérni, viszont úgy gondolom, vannak a főszerkesztőnek is módszerei arra, hogy valami pozitív irányba változzon. Ez a jelenlegi sztrájkhangulat mindenképpen indokolt és mindez egy olyan ösztönző helyzet lehet, amelynek hatására jobb irányba fordulhat a szerkesztőség sorsa – nyilatkozta az új főszerkesztő.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó