2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szomszédolt a Vöröskereszt

A Magyar Vöröskereszt és az Ukrán Vöröskereszt Kárpátaljai Megyei Szervezete évek óta együttműködik. 2000 óta ugyan csak két szerződés született a karitatív szervezetek között, ám a Magyar Vörökereszt Békés Megyei Szervezete már a hetvenes években támogatta kárpátaljai testvérszervezetét. Számos program megvalósításában nyújtottak hatékony segítséget ukrajnai barátaiknak. Így például a Zsömle és tej elnevezésű, a Vitaminok és gyümölcsök, s a Forró étel akciót támogatták. Segítettek a Beregszászi Vöröskereszt egészségügyi-szociális központjának kialakításában, több jármű vásárlásában. Valahányszor természeti katasztrófa sújtja vidékünket, a Magyar Vöröskereszt elsőként nyújt segítő jobbot. A tavaly júliusi áradáskor tizenhárom tonnányi humanitárius segélyt juttatott el a rászorulóknak, decemberben pedig százötven egyedülálló idős ember jutott általuk segélycsomaghoz.

Szomszédaink legutóbb tavasszal látogattak Ungvárra, hogy aláírják azt a keretegyezményt, melyben az országhatárokon átnyúló közös programok szervezéséről, az egymástól való tanulásról és közös csereakciókról állapodtak meg. A napokban Szabó Ivanna, a kárpátaljai szervezet elnöke, Okszana Margitics, a beregszászi városi, valamint Tetyana Sarkadi, a rahói járási szervezet vezetője töltött tartalmas és mozgalmas néhány napot szomszédainknál.

A delegációt Budapesten Selymes Erik, a Magyar Vöröskereszt főigazgatója és Almach Ottó elnöki tanácsos fogadta. Az ötnapos program során kerekasztal-beszélgetésre került sor, melyen a vendéglátók karitatív tevékenységükről adtak tájékoztatást. Külön szóltak szociális, egészségügyi, valamint a pályázati lehetőségek révén megvalósuló segélyakcióikról.

Magyar Tímea

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó