2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Med+Info
Virágillattal csökkenthető a stressz

Nemrégiben kiderült, hogy a linalool belélegzése gátolja a stressz által kiváltott genetikai folyamatokat.

Ez a virágillatú vegyület számos gyümölcsben (narancs, szőlő, mangó, citrom) és virágban (levendula, bazsalikom) is megtalálható. A belélegzése csökkenti a stressz által aktivált immunsejtek működését, és gátolja több mint száz olyan gén aktivitását, ami kapcsolatba hozható a stressz folyamatával. Az egyes növények illatához kapcsolt stresszcsökkentő, gyulladáscsökkentő, depresszióellenes és alvásjavító hatás az ősidőkig vezethető vissza, azonban ezek az első olyan eredmények, amelyek tudományosan is bizonyítják az ősi tapasztalatokat. A kutatók szerint ezek a felfedezések jó alapul szolgálnak arra, hogy a jövőben vizsgálhassuk az illatanyagok szervezetre gyakorolt hatását.

A túlórázás a nőket viseli meg jobban

A hosszú munkaidő és a túlórázás nagyobb kárt tesz a nők egészségében, mint a férfiakéban, mert emiatt gyakrabban dohányoznak, kávéznak és fogyasztanak egészségtelen ételeket.

Mindkét nemre igaz az, hogy ha sokat dolgoznak, kevesebb alkoholt fogyasztanak, de a túlórázás miatt a nők mindinkább vágynak a nassolásra, mondja dr. Daryl O'Connor, a leedsi egyetem kutatója. – Több zsíros és nagy cukortartalmú ételt fogyasztanak, kevesebbet mozognak, több koffeines italt isznak, és, amennyiben dohányoznak, többet szívnak, mint férfi kollégáik, akiknél a túlórázás nincs hatással sem a testmozgásra, sem a kávéivásra vagy a dohányzásra. Az eredmények azt mutatják, hogy például egy prezentáció elkészítése, értekezlet a főnökkel vagy egy határidő nem teljesítése esetén többet nassolunk étkezések közben, és kevesebb gyümölcsöt, illetve zöldséget fogyasztunk.

A tévénézés emeli a gyerekek vérnyomását

Magasabb azoknak a gyerekeknek a vérnyomása, akik sokat néznek televíziót, még akkor is, ha nem kövérek és egyébként eleget mozognak.

Régóta ismert, hogy azok a felnőttek, akik sokat ülnek a tévékészülék előtt, általában jobban híznak, mint a többiek, mert kevesebbet mozognak és gyakran kísérik evés-ivással a szórakozást. A tévézés testsúlynövelő hatását már gyerekeken is megfigyelték, de az új tanulmány arra utal, hogy közvetlenebb, kedvezőtlen hatása is van, ha a gyerekek órákon át bámulják a képernyőt. David Martinez-Gomez spanyol és amerikai kutatókból álló munkacsoportja egy éven keresztül 111, átlagosan hatéves gyereket vizsgált.

Naponta átlagosan öt órát ültek, és ebből mindennap másfél órát a televízió előtt. Az üldögélés és a vérnyomás alakulása nem függött össze, viszont mérhetően magasabb lett a vérnyomásuk azoknak, akik a legtöbbet ültek a tv előtt. Ez akkor is érvényesült, ha figyelembe vették a testsúlyt, vagy bármi más szempontot.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó