2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kánikulában (is) fontos a jó lencse

Javában tombol a nyár és a kánikula, ilyenkor pedig egyre több ember visel napszemüveget. Ki divatból, ki egészségügyi okokból biggyeszti orrára a színes lencséket. Miközben pedig jóleső nyugalommal könyveljük el, hogy az egyre nagyobb veszélyt jelentő sugárzás ellen védett a látószervünk, lehet, hogy nagyobb bajt okozunk, mintha semmilyen okulárét nem viselnénk. Néha ugyanis olyan lencsékkel szerelt napszemüvegeket is piacra dobnak, amelyek komoly bajok forrásává válhatnak. Vajon hogyan viszonyul a témához Nagy Piroska, Beregszász legismertebb, több mint negyed évszázados tapasztalattal bíró optikusa.

– Elsősorban azt szeretném hangsúlyozni – nyilatkozott –, hogy a mai világban egy napszemüveg ára és az UV-védelem foka között nincs egyenes összefüggés. Gyakran megesik, hogy a 200–300 hrivnyás divatos darabok egyáltalán nem rendelkeznek UV-védelemmel, holott ennek az ár- nak a töredékéért is vásárolható 100%-os védelmet nyújtó szemüveg. Ennek oka szerintem a szabad piacban, valamint a kereskedők profitéhségében keresendő.

– Ha valaki biztosra akar menni, mit tegyen?

– A varázsige ilyenkor a "MINŐSÉGBIZONYLAT", de csupa nagybetűvel írja ám, mert nem lehet elégszer hangsúlyozni a fontosságát. Márkaneveket inkább nem mondanék, de a nagy optikai cégek mindegyike gyárt UV-szűrős lencséket sima, és dioptriás változatban is. Ha tehát biztonságban szeretnénk tudni látószervünket, akkor olyan napszemüveget tegyünk fel, melynek lencséi rendelkeznek ezzel a dokumentummal. A minőségbizonylat egy kis ólomzárral van rögzítve a szemüveg szárára, de igazság szerint a piacokon és utcaszéleken árusítottak közül még ilyet se vegyünk, hiszen manapság már mindent hamisítanak.

– Mi a megoldás?

– Lehetőleg csak optikai szaküzletben vásároljunk, hiszen az ott árusított termékek garantáltan "tiszta" forrásból származnak. Nálam például mindig 5–6 ezer lencse, mintegy ezer keret és több száz napszemüveg áll raktáron, de három-négy nap alatt akármelyik cég bármely gyártmányát meg tudom rendelni. Az sem gond, ha valaki rövidlátó és dioptriás kivitelben szeretne UV-szűrős lencsét. A termék megérkezését és a keret kiválasztását követően ugyanis kerek 20 perc alatt el tudjuk készíteni a szemüveget. Ehhez egy teljesen automatizált, francia Essilor Zeta lencsecsiszoló gépet használunk. Büszkén mondhatom, ilyen masina egész Ukrajnában mindössze négy darab van. Hála ennek a szerkezetnek, a kézi csiszolás és mérés ma már a múlté, csak berakom a keretet, a gép lézeres érzékelője letapogatja a formáját, betáplálom a megfelelő adatokat, behelyezem a lencséket és 10 perc alatt kész is van. Ennek a módszernek különben az az előnye, hogy a helyesen beállított automata mikrométeres pontossággal dolgozik, ilyen fokú precizitásra az emberi kéz egyszerűen nem képes.

– Ha valaki rendelkezik napszemüveggel és meg szeretné tudni, hogy van-e UV-védelme, mit tehet?

– Az optikai szaküzletek többségében speciális lámpával és hozzá tartozó skálával tökéletesen meg tudják határozni a káros napsugarak kiszűrésének hatásfokát, de van egy közkeletű módszer is. A pénzvizsgálathoz használatos UV-lámpákkal, igaz, hogy nagyobb hibaszázalékkal, de meghatározható a lencse szűrőképessége.

– Mi történik, ha valaki 7-8 fokozatú UV-riasztás idején káros sugárszűréssel egyáltalán nem rendelkező napszemüveget visel?

– Ezzel többet árthat a szemének, mint amennyit használ, hiszen a sötét lencse mögött kitáguló pupillájában több káros sugárzás nyelődik el. Az ibolyántúli napsugarak pedig úgy hatnak a szem pálcikáira és csapjaira, vagyis a látás-receptorokra, mint amikor valaki védőmaszk nélkül belenéz az elektromos hegesztő tüzébe. Először csak fáj és viszket a szeme, később gyulladás alakul ki, végül pedig a gyulladásos folyamatok akuttá válnak és látáskárosodás lép fel.

M. I.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó