2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Kreml ura bekeményített
Eddig csak hűvös volt, most már fagyos a viszony

Váratlanul igen elmérgesedett az amúgy is hűvös viszony Moszkva és Kijev között. Ugyan a volt Szovjetunió két legnagyobb tagköztársasága között az elmúlt években fokozatosan romlott a politikai együttműködés, ám Dmitrij Medvegyev döntése, miszerint nem delegál új orosz nagykövetet Kijevbe, korábban soha, még a gázválság idején sem tapasztalt fagyos állapotokat teremtett a két szomszédos ország között.

Ukrajnai radikális csoportok vezetői szerint ezzel a Kreml ura gyakorlatilag azt üzente: a Krímen megismétlődhet a tavalyi kaukázusi fegyveres konfliktus.

Az éppen szabadságát töltő orosz államfő szocsi rezidenciájából videóüzenetben tudatta: a jelenlegi ukrán államvezetés tendenciózus oroszellenessége miatt mégsem foglalja el kijevi állomáshelyét Mihail Zurabov orosz nagykövetjelölt, aki egyébként a nyár elején távozott Viktor Csernomirgyin megüresedett helyét vette volna birtokba. Az orosz államfő a privát blogján megjelentetett, ukrán kollégájának címzett üzenetében azt is leszögezte, csak az elmérgesedett viszony újbóli rendezése után engedi Kijevbe az új orosz nagykövetet. Utalást tett arra is, hogy erre az ukrajnai elnökválasztásig már aligha kerülhet sor. Dmitrij Medvegyev egyébként a megromlott viszonyt előidéző okoknak tudta be Kijevnek a Krím-félszigeten állomásozó orosz tengeri flottával kapcsolatos állandó kifogásait, a dél-oszét konfliktusban elfoglalt merev oroszellenes álláspontját, az Oroszország érdekeivel merőben ellentétes uniós energetikai projektek tekintetében mutatott viselkedését és az orosz nyelv használata ellen irányuló egyre erősödő korlátozásait.

Kijelentését sokan a hamarosan kezdődő ukrajnai elnökválasztási kampányba történő durva beavatkozásnak tartják. Viktor Janukovics és Arszenyij Jacenyuk elnökjelöltek ugyanakkor azt mondják, Medvegyevnek tökéletesen igaza van, hiszen Viktor Juscsenko idején szinte teljesen megfeneklett a két ország közötti párbeszéd, s a hivatalban lévő ukrán vezetés hibájából megszűnt a korábban jellemző stratégiai együttműködés is, ami Oroszországnak és Ukrajnának egyaránt jól felfogott érdeke.

Viktor Juscsenko azonban nem siette el válaszát az orosz kollégája kedden közzétett nyilatkozatára. Tegnap sem ő, hanem elnöki titkárságának vezetője, a Mi Ukrajnánk pártelnöke, Vera Uljancsenko állt a nyilvánosság elé. Kommentárjában kiemelte: "Dmitrij Medvegyev agresszív hangsúlyt hordozó publikus megnyilvánulása lényegében nem csupán Viktor Juscsenkót és az általa folytatott politikát érinti, hanem az egész ukrán államot és népet". Uljancsenko reményének adott hangot, hogy a történések nem befolyásolják majd negatívan a két szomszédos, vagy ahogy ő fogalmaz, baráti nép közötti mindennapos viszonyt.

Mindenesetre az országban most mindenki a regnáló államfő válaszlépésére vár. Sokak szerint ő is visszahívhatja Kosztyantin Hriscsenko nagykövetet Moszkvából. Néhány szélsőséges csoport képviselői szerint Oroszország hasonló forgatókönyvre készül a többségében oroszok lakta Krím-félszigeten, mint tavaly augusztusban a Kaukázuson.

D. Gy.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó