2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
A Ratusnyak-ügy folytatódik

Keddi számunkban még arról adtunk hírt, hogy a megyei ügyészség elutasította a Szerhij Ratusnyak ellen garázdaság címén kezdeményezett bűnvádi eljárást. A dolognak azonban ezzel nincs vége. Mint arról Anatolij Szavcsenko, Kárpátalja helyettes ügyésze beszámolt a médiának, igenis elindították az eljárást Ungvár polgármestere ellen.

Az ügyészhelyettes elmondta, garázdaság és hivatali hatáskör túllépése miatt fogják felelősségre vonni Ratusnyakot, aki néhány napja súlyosan bántalmazta a Változások Frontja társadalmi szervezet egyik ungvári aktivistáját. A rendőrség által kezdeményezett büntetőjogi eljárást azért utasították el, mert az nem konkrét személy ellen szólt. Márpedig ennek az incidensnek ismert az elkövetője, ezért az ügyészség konkrétan Szerhij Ratusnyakot vádolja.

Ungvár polgármesterének meszsze nem ez az első erőszakos incidense. Ezért is híresült el kollégái körében, mint "féktelen polgármester". A szálfatermetű, kemény öklű férfi parlamenti képviselőként is rendszeresen inzultálta politikai ellenfeleit. S mivel a négy év alatt hatszor cserélt frakciót és képviselői csoportot, a pofonokból a volt elvtársaknak is kijutott.

Sokan a közelmúlt kárpátaljai alvilágának egyik vezéregyéniségét látják benne, aki akkoriban Rata néven vált hírhedtté.

A kárpátaljai médiában nemegyszer jelent meg hír arról, hogy az ellenfelei bérgyilkost küldtek Ratusnyakra. Végül senki nem kísérelt meg ellene merényletet. Ő maga viszont annál több alkalommal látta el a baját politikai és üzleti ellenfeleinek. Különösen kemény időszak volt a kilencvenes évek eleje, amikor a bandaháborúk jellemezték vidékünket.

Saját bevallása szerint ő maga is akkoriban alapozta meg vállalkozói és politikai karrierjét. Az internetes portálokon megjelent életrajzi fejtegetések szerint pénzbehajtással kezdte, majd áttért a nemzetközi vodkaüzletre, ami akkoriban elsősorban a szeszcsempészésben merült ki. Az érdekszférák felosztása azonban nem ment áldozatok nélkül. Egyik társát például, a Gesa néven hírhedtté vált Mihajlo Tokart saját otthona előtt lőtték szitává. A gyilkosságot követően megsokasodtak Rata gondjai. Tizennégy bűnügyben indult ellene eljárás, melyek elől Spanyolországba menekült.

Körözte az Interpol, de végül 2000-ben Ungváron tartóztatták le. Ekkor azonban már volt annyi pénze, hogy kiváltsa szabadságát. Amnesztiarendelettel szabadult, majd minden bűnét megbocsátották. Ennek köszönhetően indulhatott 2002-ben a választásokon és lett parlamenti képviselő. Híres és mindeddig büntetlen maradt erőszakos megnyilvánulásait ekkortól datálják.

Az első incidenst 2002. május 27-i dátummal jegyezték fel. Akkor a városi önkormányzat egyik osztályvezetőjét bántalmazta. Az orvosi látlelet szerint a sértett agyrázkódást szenvedett és az arcán is több sérülés volt. A vizsgálatot végző orvos nem tartotta kizártnak, hogy a bántalmazó valamilyen kemény tárgyat tartott ökölbe szorított markában. A dologból azonban nem lett bírósági ügy.

Mint abból az esetből sem, mely egy évvel később történt. A városi tanács egyik képviselője ismerkedett meg Ratusnyak öklével. A képviselők az ország elnökéhez és a parlamenthez fordultak, hogy szüntessék meg a honatya mentelmi jogát és vonják felelősségre. Még azon esztendő novemberében a képviselő egykori szövetségesét, Szerhij Szlobodanyukot, a megyei turisztikai főosztály akkori vezetőjét verte meg úgy, hogy az napokig a kórházi ágyat nyomta.

A 2003-as esztendőben nagyon harcias volt. Ratusnyak kijevi verőlegényekkel tört rá az egyik hivatal alkalmazottaira, akik közül ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. Néhány nappal később egy ungvári vendéglőben pofozkodott: az egyik fogorvosi klinika vezetőjét és annak feleségét bántalmazta. De vert meg utcai járókelőket, vonaton ütlegelte Volodimir Pipast, a Ruh kárpátaljai vezérét, folytatott ökölcsatát a megyei közigazgatáson és a rendőrök is megismerhették harci tudományát. A mostanit megelőzően csak az idén már két erőszakos afférja volt.

Eddig mindig férfiak voltak a bántalmazottak. Ezúttal azonban nagyon elvetette a sulykot. Egy diáklányra támadt, akit a Lembergi Városi Klinikán gyógykezelnek. Azért szállították oda, mert az ungvári orvosok nem voltak hajlandók megfelelő diagnózist felállítani, írja az UA-Reporter. A sértettet felkereste a kórházban Arszenyij Jacenyuk, a Változások Frontja vezetője, aki kemény kirohanást intézett Ungvár polgármestere ellen. Kijelentette, követeli, hogy Szerhij Ratusnyakot nem csupán ezért az egy esetért, hanem valamennyi elkövetett gaztettéért vonják felelősségre: "Kárpátalján, ahol mintegy száz nemzetiség él békében, közveszélyt jelent az ilyen polgármester. Tegnapelőtt a zsidók ellen kezdett háborúzni, ma pedig talán a magyarokra is rátámadhat. Holnap jöhetnek a lengyelek, oroszok és az összes többi."

Kirohanásában Arszenyij Jacenyuk a polgármester antiszemita kijelentéseire is válaszolt. Mint mondta, a zsidóellenes megnyilvánulásra egyelőre nem reagáltak az ukrán jogvédő szervek. Nem így az izraeli külügy, melynek szóvivője elmondta, aggodalommal tekintenek az Ukrajnában egyre gyakoribbá váló antiszemita jelenségekre. A legnagyobb probléma pedig az, hogy soha nem is próbálkoztak a gyűlöletkeltés elleni határozott fellépéssel. Az ungvárihoz hasonló esetek megismétlődése az ukrajnai elnökválasztási kampány során éles nemzetközi tiltakozást válthat ki és nagymértékben ronthatja az ország tekintélyét.

A botránnyal kapcsolatban megszólalt Szerhij Ratusnyak is, aki az Inter TV riportereinek kijelentette, hogy bíróságra ad minden zsidóbérenc médiumot, amelyik őt antiszemitának, nácinak nevezi és bemocskolja a nevét.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó