2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Keserű cukor(ár)

Elképesztő cukorár – a múlt évinek közel a duplája – teszi keserűvé a háziasszonyok mindennapjait, ráadásul éppen a befőzések idején. S lassan a gazdák nyakán a szüret.

Bár az illetékesek szerint ők urai a helyzetnek, az édesítőszer ára elérte a hat hrivnyát. A Miniszteri Kabinet csak ősz közepére ígér némi csökkenést, amikor beüzemelnek az ukrajnai cukorgyárak. Közben arra szólították fel a társadalmat, hogy addig is minimalizálják a fogyasztást.

Bohdan Danilisin gazdasági miniszter szerint semmi okuk arra, hogy jókedvük legyen. Már csak azért sem, mert az árképzés körüli "harcot" az utóbbi egy hónapban folyamatosan a viszonteladók nyerik meg, s a cukor árának egyharmada az ő zsebükbe vándorol. A tárcavezető szerint 4,3 hrivnya a reális ár. Egyes hírek szerint két héttel korábban megkezdődik a cukorrépa feldolgozása. Ivan Dimcsak, az agrárpolitikai miniszter helyettese azzal biztatta a polgárokat, hogy három üzem végzi majd a korai fajták feldolgozását. Az illetékesek szerint Ukrajnába most nem érdemes édesítőszert behozni, mert a világpiaci ár is magas.

Volodimir Bogomol gyárigazgató szerint ha a termelés beindul, árcsökkenés lesz. Viszont az ország kapacitása nem elégíti ki a lakosság igényét, s ezért 4,50 hrivnyánál alacsonyabb árra senki se számítson. Az eladók úgy vélik, a vevők hamar hozzászoknak az új tarifákhoz.

Bohdan Danilisin tájékoztatása szerint augusztus 1-jén az állami tartalékalapban 735 ezer tonna cukor volt, az ország havi fogyasztása 150–160 ezer tonnára tehető. A szaktárca azzal próbál enyhíteni a helyzeten, hogy hozzányúl a tartalékokhoz. Egyes információk szerint 50 ezer tonna cukrot szabadítanak fel, amiből az ígéretek alapján minden megyébe jut, s a jelenleginél jóval olcsóbban vásárolhatják meg a fogyasztók. Mihajlo Zubanics, a Beregszászi Járási Állami Közigazgatás gazdasági osztályának vezetője lapunknak elmondta, valóban kaptak egy levelet a gazdasági tárcától. Ebben arról értesítik őket, hogy bizonyos mennyiségű cukrot indítottak a járásba, amelynek az ára 4,20–4,30 hrivnya. Tegnapig viszont erről a szállítmányról helyi szinten még semmit nem tudtak. Ha megérkezik, megfelelő lerakat híján az árut egyenesen az üzletekbe és a piacra szállítják.

A Vérke-parti városban jelenleg a cukor kilója 6,50 hrivnya. Ungvár úgynevezett részeg piacán ugyanennyit kérnek érte, ám ha valaki nagy tételt, például 50 kg-ot vásárol, "csak" hat hrivnyát kell fizetnie. A megyeszékhelyen a Barva üzletközpontban 6,20–6,30, a Szilpo áruházban 6,27 hrivnyába kerül. Információink szerint Kijevben már a 8 hrivnyát is túllépte.

KISZó-összeállítás

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó