2009. augusztus 13., csütörtök Országos közéleti lap V. évfolyam, 115-116. (788-789.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Kijevből jött, taxisra támadt

Vidékünkön az elmúlt néhány évben számos taxis elleni támadásra volt példa. A tettesek az esetek többségében megelégedtek a sértett megverésével és autója eltulajdonításával, de sajnos az sem ment ritkaságszámba, hogy brutális kegyetlenséggel meggyilkolták a gépkocsivezetőt.

A taxisok természetesen az utasok fuvarozásából élnek, ezért kapva kapnak minden kínálkozó fuvaron. Így volt ezzel Vitalij is. Az ungvári fiatalember örült, amikor rádión közölték vele a rendelést: Ókemencéről kell Munkácsra szállítani egy utast. A megadott helyen egy tagbaszakadt fiatalember várta, aki hanyag eleganciával bedobta a csomagtartóba két sporttáskáját, beszállt a gépkocsiba, bemondta az úticélt és már indultak is.

A járművezető, hogy gyorsabban teljen az idő és elűzze az unalmát, megpróbált beszédbe elegyedni utasával, aki meglehetősen szűkszavúnak bizonyult. Csak tőmondatokban válaszolgatott a kérdésekre. Elmondta, hogy vendégségben volt és nagyon tetszett neki Kárpátalja. Szerednyéhez érve közölte, hogy tudomása szerint remek vendégfogadó van a környéken. Kérte Vitalijt, hogy álljanak meg és éjszakázzanak a fogadóban. A költségeket magára vállalta.

Az autó lekanyarodott a főútról és a szálláshely felé vette az irányt. Elhagyatott részre értek, amikor az utas azzal állt elő, hogy parkoljanak le, mert szeretne átöltözni. A kliens kedvében járni igyekvő Vitalij úgy tett, ahogy az kérte. Az illető kivette a csomagtartóból az egyik táskát, percekig matatott benne, majd amikor visszafordult, a sofőrnek földbe gyökerezett a lába a látványtól: egy vadászpuska csöve meredt rá.

A szerencsétlen megkövülten állt és akkor sem mozdult, amikor az idegen rákiáltott, hogy lóduljon a közeli fához. Csak akkor tért magához és értette meg, hogy az egész nem tréfa, amikor a férfi meghúzta a ravaszt és a puskagolyó elsüvített a feje felett. Gépiesen engedelmeskedett. Amikor az utasításnak megfelelően átkarolta a fatörzset, támadója odabilincselte. Majd szó nélkül beült az autóba és elhajtott.

Sötét éjszaka volt. Szerencsére kellemes volt az idő, bár Vitalij fogai folyamatosan vacogtak az átélt izgalmak hatása alatt. Egész éjjel abban reménykedett, hogy reggel majd csak arra megy valaki, de már a nap is felhágott az égre és még egy lélek sem vetődött arra. Kétségbeesetten kezdett kiabálni. Szerencséje volt, mert segélykiáltásait meghallották azok a rendőrök, akik egy közeli szabadtéri rendezvény biztosítására mentek.

A szerencsétlen valósággal sokkos állapotban volt, összefüggéstelenül beszélt. A rendőrök annyit megértettek, hogy a férfit megtámadták és kirabolták. Kisvártatva a helyszínen volt az ungvári járási rendőrség vezérkara és seregnyi nyomozó. Amikor végre sikerült megnyugodnia, Vitalij elmondta, mi történt előző este. Nagy erőket mozgósítottak a rabló kézre kerítésére. A taxis meglehetősen jó személyleírása alapján fantomképet készítettek a keresett személyről. A taxisoknak is odaadták, hátha valaki találkozik vele.

Órák teltek el, de a fegyveres támadónak nyomát sem találták. Ekkor futott be egy lakossági telefonhívás a munkácsi rendőrségre, hogy egy nyitott ajtajú személygépkocsi parkol órák óta az útszélen, de mellette senkit nem látni. Kiderült, hogy a jármű azonos a taxistól elrabolttal. E pillanattól új lendületet vett a nyomozás. Azt kellett kideríteni, hogy a városban van-e még a keresett személy vagy valamilyen más járművel tovább utazott.

Mint később kiderült, a gyanúsított az Ungvár–Ivano-Frankivszk menetrend szerinti autóbusszal utazott tovább. A rendőröknek Ökörmezőn sikerült utolérni a járművet. Az autóbusz begördült a település buszpályaudvarára. Tekintettel a helyzet súlyosságára, arra, hogy fegyveres rabló tartózkodik az utasokkal teli járműben, óvatosan és körültekintően kellett eljárni.

Szerencsére a gyanúsított nem sejtette, hogy figyelik. Nyugodtan leszállt a buszról és a táskáit hátrahagyva elindult a pályaudvar mosdója felé. Amikor vissza akart menni, a rendőrök nyakon csípték és megbilincselték. A férfi tagadta bűnösségét és azt állította, hogy a táskák, melyekben a lefűrészelt csövű vadászpuskán kívül hozzá való lőszerek és két katonai tőrkés is volt, nem az övéi.

A harmincéves kijevi lakos végül belátta, hogy nincs esélye, és beismerő vallomást tett. Elmondta, hogy két hete érkezett vidékünkre. Egy cimboráját látogatta meg Nagybereznán, akivel együtt ült a börtönben. Amikor sikerült beszereznie a vadászpuskát és a tőrkéseket, taxit rendelt. Útközben jött a rablás ötlete. Az ebben nagy gyakorlattal bíró kijevi az autót és hatszáz hrivnyát rabolt el a taxistól. A gépkocsit Munkácson hagyta, innen iránytaxival Beregszászba utazott, majd felszállt az Ivano-Frankivszkba közlekedő autóbuszra...

A terve az volt, hogy ide-oda utazgatva összekuszálja maga mögött a nyomokat, de ez nem sikerült. Az ügyben folytatják a nyomozást. Nem lehetetlen ugyanis, hogy a gyanúsított más megyékben is követett el hasonló bűncselekményeket.

Balogh Csaba

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó