2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Néhány sorban

Belgrád. A szerb kabinet nemet mond az etnikai régióra.

A kormány nem engedi meg, hogy bármilyen etnikai alapú régió jöjjön létre Szerbiában, beleértve az ország déli, többségében albánok lakta részét is – jelentette ki Milan Markovic, a presevói, medvedjai és bujanovaci térség problémáinak kezelésére létrehozott állami koordinációs bizottság elnöke. A nemzetiségi alapon szerveződő régió létrehozását a macedón–koszovói határ közvetlen közelében egy tömbben élő mintegy 60–70 ezer albán önkormányzati képviselőinek tanácsa követelte a múlt hét végén.

Dublin. Írország már készül az új referendumra.

Közeledik a lisszaboni szerződésről szóló írországi népszavazás megismétlése – így a kampányhajrá is. Az illetékes dublini hatóság ennek szabályozásával kapcsolatban adott ki nyilatkozatot. A testület döntése szerint nem kötelező teljes mértékben egyenlően szerepeltetni a reformszerződésre igent vagy nemet mondókat, azonban a műsoroknak "igazságosnak kell lenniük". A határozat az elektronikus médiára vonatkozik, de az internet – nem meglepő módon – nem szerepel benne. A kampány szabályozása kulcsfontosságú, hiszen elsősorban Írországon múlik az Európai Unió intézményi reformjait szolgáló lisszaboni szerződés elfogadása.

Varsó. Varsó díszpolgára a dalai láma.

Díszpolgári címmel tüntette ki szerdán a varsói városvezetés a dalai lámát. A királyi várban tartott ünnepségen Hanna Gronkiewicz-Waltz főpolgármester elmondta: a varsóiak büszkék arra, hogy a dalai láma jelképesen "közülük való, és ennek a legyőzhetetlen városnak a polgára". Az avatási ceremónián a tibeti vallási vezető hangsúlyozta: a lengyelek soha nem veszítették el elszántságukat és lelki erejüket, országuk vezető szerepet játszott a kelet-közép-európai rendszerváltásban.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó