2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Túlélőtábor: kárpátaljaiakkal az élen

A magyarországi Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem prioritásához méltóan túlélőtábort szervezett. Ennek célja, hogy a résztvevők ne csak elméletben legyenek hazafik vagy tudják a honvédelmi alapismereteket, hanem gyakorlatban, kinn a terepen fizikailag is kipróbálják magukat.

Az idén kárpátaljai, pontosabban beregszászi és técsői fiatalok is részt vehettek a rendezvényen. Az egyetem ócsai bázisán egy hetet tölthettek el a résztvevők, ahol valóban túl kellett élniük az előttük álló feladatokat. Így például álcamenedéket kellett készíteniük a zuhogó eső dacára, éjszaka nem alhattak, mert feladatuk volt, sziklamászásból tettek bátorságpróbát. És még le kellett küzdeniük számos akadályt. Természetesen jól felkészült tanárok és katonai kiképzők figyelték minden mozdulatukat, és járultak hozzá ahhoz, hogy fizikailag edzettebbek és lelkileg megerősödött ifjakként térhessenek haza.

A résztvevők többsége az elején még elég félszeg volt, ám a harmadik-negyedik napon a bizonytalanság eltűnni látszott: mindenki megtalálta önmagát, legyőzte fizikai korlátait, önbizalmat szerzett. Külön említést érdemelnek a Técsői 3. Számú Hollósy Simon Középiskola növendékei: a 14 éves Száva József, a 16 éves Hrabcsák Gergely és az ugyancsak 16 éves Bartos Attila, akik igyekeztek a többiek közül kitűnni és bebizonyítani, hogy Kárpátalján is fizikailag jól felkészült fiatalok élnek.

– Nem volt könnyű, hiszen előfordult, hogy hajnali 5.20-kor volt az ébresztő, és csak másnap délben feküdhettünk le – nyilatkozta lapunknak Száva József. – Az éjszakai gyakorlat pedig 30 km-es gyaloglással, tájékozódással telt 10 állomással. Ettől függetlenül nagyon jól éreztem magam, rengeteg új élménnyel lettem gazdagabb – ide tartozik például a sziklafalmászás. Különböző túléléshez szükséges feladatokban vettünk részt. Az első napokban ezek megoldása megterhelő volt, de a csapatmunkának köszönhetően könnyen túljutottunk minden akadályon.

– Mi volt a legnehezebb feladat?

– Az egyik az 5 km-es futás hegyoldalon felfelé 15 kg-os felszereléssel. A másik egy 20 méteres sziklafal megmászása, ami a rajparancsnokok segítsége nélkül nem sikerült volna. Megemlíteném még a reggeli tornákat is. Ez 3 km futásból és különböző edzésekből állt, amit Nemes Antal őrnagy és Cékus Tamás zászlós vezetésével végeztünk.

– Voltak lányok a táborban?

– 7 lány is volt. Nem mindegyikük bírta a kiképzést, de persze a fiúk mindig segítettek. Még azt is elnézték, hogy a lányok miatt az esti bevetésen nem tudtak minden feladatot teljesíteni.

– Jövőre is szeretnél részt venni ilyen táborban?

– Ha lesz rá lehetőség, biztos vagyok benne, hogy ismét próbára teszem magam.

Hegedűs Csilla

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó