2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Hétezerért már táncolhatunk

Lezárult az idei felvételi kampány. A következő napokban már a tandíjas helyekért folyik a harc. Az idei év negatív tapasztalatairól lapunkban már többször beszámoltunk, így a rekord számú rokkantként jelentkező felvételizőkről is. Ám néhány felvételi "rekordról" még nem ejtettünk szót. Ezek egyike annak a harkivi kislánynak a tudásszerzés utáni feneketlen étvágya, aki az ország felsőoktatási intézményein belül 89 (!) szakirányra adta be iratait, lévén, hogy az emelt szintű érettségin öt választott tantárgyból lehetett tesztvizsgát tenni. Valerija Martinovics nem követett el semmilyen vétséget, csupán rátalált arra a kiskapura, amit az Ukrán Oktatási és Tudományos Minisztérium "nyitva felejtett".

Az Ungvári Nemzeti Egyetemen ehhez hasonló rekordot nem állítottak fel fiataljaink, holott például a fizika vizsgapontokkal akár kilenc, a matematikával hét szakirányra is be lehetett adni az iratokat. Az egyetem Magyar Tannyelvű Humán- és Természettudományi Karán azért akadt egy diák, aki három szakirányon indult, és mindegyiken tandíjmentes helyet sikerült megszereznie. Az ungvári, egykori daykás Jackó Norbert a fizika, történelem, valamint a magyar nyelv és irodalom szakok közül az utóbbit választotta.

Ami a felvételi kampány néhány furcsaságát illeti: Petro Havrilko, a Kárpátaljai Felsőoktatási Intézmények Rektori Tanácsának elnöke, a Kijevi Vendéglátóipari és Kereskedelmi Egyetem fiókintézetének vezetője szerint a tandíjaknál az I.–II. fokozatú felsőoktatási tanintézetek között az Ungvári Művészeti és Közművelődési Főiskola viszi a pálmát, ahol egy évre hétezer (!) hrivnyát kell leperkálni. Évi tizenhétezer hrivnyát fizetnek a FÁK országaiból, így például Oroszországból vagy Kazahsztánból érkező diákok az Ungvári Nemzeti Egyetemen. Ugyanitt évi tizenkilencezer ötszáz hrivnyát kell letenniük az európai, ázsiai és afrikai országokból érkezőknek.

Fedák Anita

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó