2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ön szerint is egyre több az alkoholista?

A legutóbbi hivatalos felmérés szerint Ukrajnában minden tizedik ember alkoholista. Sokak szerint jóval több azoknak a száma, akik az ital rabjaivá váltak. Valóban ilyen nagy a baj?

Bíró Tibor vállalkozó (Beregszász):

– Szerintem nincs több ittas ember. Bár az is lehet, hogy az én tulajdonomban lévő valamennyi vendéglátóipari egység – Sörkert, Találka és a Helikon Hotelben lévő étterem is – este tízig tart nyitva, így nem találkozom részeg emberrel. Azok, akik mindenáron fel akarnak önteni a garatra, máshol teszik azt meg.

– Mi a helyzet a fiatalokkal?

– Mi ügyelünk arra, hogy 21 év alatti ne jusson alkoholhoz, de ez, sajnos, nem érvényes a diszkókra. Ott, szerintem, csak azt nem kapnak meg, amit nem akarnak.

Rezes József, a Kárpátaljai Magyar Ifjúságért Jótékonysági Alapítvány vezetője (Ungvár):

– Szerintem nagyon sokan már nem tudnak élni alkohol nélkül. Tapasztalatom szerint egyre több fiatal nyúl az ital után. Az utóbbi időben figyeltem fel, hogy a többségnek már nem is kell hozzá alkalom, se baráti társaság, hogy igyon. A délelőtti sörözéseket a hőséggel magyarázzák. A baj csak az, hogy így szinte észrevétlenül rá lehet szokni az alkoholra.

– Meg lehetne ezt fékezni?

– Én az életkörülmények javulásában látnám az egyetlen reális megoldást. Tehát, ha végre rendeződnének a viszonyok az országban, kevesebb lenne az alkoholista. A fiatalok körében pedig a nevelés, és annak a törvénynek a szigorú betartása, hogy 21 éven alulit ne szolgáljanak ki szeszes itallal.

H. Cs. – V. M.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó