2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Ratusnyak országos botrányt kavart

Antiszemita kijelentésével kavart országos botrányt Szerhij Ratusnyak, Ungvár polgármestere: "Jacenyuk, ez az elszemtelenedett zsidócska, aki a saját érdekében eredményesen szolgálta az ukrán hatalom melletti tolvajokat, bűnös pénzeken akar az ország elnöke lenni..." Ezt azt követően nyilatkozta, hogy Ungváron megverte Arszenyij Jacenyuk egyik aktivistáját.

Az elnökjelölt lezsidózása közfelháborodást váltott ki. Jevhen Cservonenko, az ukrajnai zsidóság egyik vezéregyénisége például az ország főügyészéhez, a belügyminiszterhez és az SZBU elnökéhez fordult azzal a kéréssel, hogy megfelelően reagáljanak Ungvár polgármesterének antiszemita kijelentésére. Szerinte ugyanis Ratusnyak az egész ukrajnai zsidóságot megsértette. Ez a viselkedés nem csupán fajgyűlölet, hanem a nácizmus legkézenfoghatóbb megnyilvánulása.

Cservonenko kifejtette, eddig abban a hitben élt, hogy nemzetiségre való tekintet nélkül bárki lehet Ukrajna elnöke, de Ratusnyak kijelentése után már érti, miért nincs zsidó az elnökjelöltek között.

– Elképzelni is rossz, miféle agresszív kijelentésekre, szélsőséges megnyilvánulásokra ragadtatnák magukat az efféle nácista-ratusnyakocskák, ha egy zsidó nemzetiségűt választanának meg Ukrajna elnökévé – jegyezte meg az Ukrajnai Zsidó Kongresszus alelnöke.

Az utcai incidens miatt, amikor a polgármester egy egyetemista lányt bántalmazott, Jacenyuk az ország főügyészéhez fordult.

A rendőrség által Szerhij Ratusnyak ellen kezdeményezett büntetőjogi eljárást a kárpátaljai ügyészség a benyújtott nyomozati anyag hiányosságaira hivatkozva elutasította. Erről Pavlo Kononenko, megyénk rendőrfőkapitánya tájékoztatta a médiát.

B. Cs.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó