2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Növényvédelem augusztusban

Ebben a tikkasztó kánikulában figyelni kell gyümölcsfáinkat és a szőlőt is, mert nagyon könnyen megjelenhetnek rajtuk különböző kórokozók, melyek ellen leginkább permetezéssel védekezhetünk.

A gyümölcsfákon ilyenkor szoktak felbukkanni az amerikai fehér szövőlepke hernyófészkei. Ezek kezdetben kis felületen látszanak, a hernyók is kicsik, de egyre növekszenek. Ha időben észrevesszük, vágjuk le a fészkeket és égessük el. Ezzel megúszhatjuk a vegyszeres védekezést, de ha permetezni kell, az alábbi szerek közül választhatunk: Dimilin, Insegar, Match és Dipel.

Augusztusban már ügyelnünk kell a szőlőben alkalmazott szerek élelmezés-egészségügyi várakozási idejére. A peronoszpóra ellen ilyenkor felhasználható gombaölők közül a Dithane M-45, a Polyram, a Vondozeb várakozási ideje 30 nap, tehát utoljára csak szüret előtt egy hónappal alkalmazhatók. A többi készítmény (rézoxiklorid, bordói lé, Champion, Cuproxat, Kupfer, Fisila, Galben, Curzate, Mikál) várakozási ideje 21 nap. Az ilyenkor legveszélyesebb kórokozó, a botritiszes szürkerothadás elleni speciális készítmények közül a Switch várakozási ideje 14 nap, a Rovralé, a Teldoré és a Quadrisé 7 nap. A lisztharmat elleni, kéntartalmú szereknek nincs várakozási idejük, viszont szüret előtt három héttel abba kell hagyni a védekezést.

Körültekintőbben kell megoldani a növényvédelmet az almás termésűeknél is, hiszen a meleg nyár miatt valószínűleg hamarabb szedhetők. Almában az almamoly, az aknázó molyok és a sodrómolyok okozhatnak károkat. Ellenük környezetbarát készítmények jöhetnek szóba, melyeknek vagy nincs élelmezés-egészségügyi várakozási idejük, vagy csupán 3–4 nap. Ilyen például a Dimilin 25 WP, a Dipel ES, a Decis 2,5 EC és a Karate Zeon 5 CS. Környezetkímélő megoldás a hernyófogó övek használata is.

A szeptemberben érő őszibarackfajtákat csak akkor kell permetezni, ha a feromon-csapdák fogásai alapján a keleti gyümölcsmoly tömeges rajzására lehet következtetni. A permetlébe érdemes gombaölő szert keverni, méghozzá a monília és a sztigmiás levéllyukacsosodás ellen. Használhatók az alábbi készítmények: Dimilin, Karate Zeon, Systhane Duplo, Topsin M-70, Rovral. A takácsatkák ellenszere például a Nissuron és a Flumite. Amikor a gyümölcsfákon észrevesszük az amerikai fehér szövőlepke fiatal hernyóinak jellegzetes fészkeit, azonnal vágjuk le és égessük el, ezzel megelőzhetjük a permetezést.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó