2009. augusztus 11., kedd Országos közéleti lap V. évfolyam, 114. (787.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Végleg bezárták

A megyei tanács legutóbbi ülésén döntött a Perlini Karpat szanatórium sorsáról. Mint ismeretes, az egészségügyi intézményben kijevi iskolások üdültek és közülük 70-en ételmérgezéssel kórházba kerültek. Az ellenőrzés során több higiéniai és egészségügyi szabálysértésre derült fény. A vizsgálat idejére ideiglenesen bezárták a szanatóriumot, az igazgatót, Sztepan Szikorát felfüggesztették állásából. A megyei tanács, mint az önkormányzati tulajdonban lévő létesítmény gazdája, úgy döntött, végleg bezárja az intézményt és meneszti az igazgatót. Ezt azzal indokolták, hogy a szanatórium ráfizetéses, és további finanszírozására nincs pénz.

Újabb védett fajok

Kárpátalján újabb állatfajtát, köztük 56 madárt, 19 emlőst és 12 halfélét nyilvánítottak védetté. A Vörös Könyvbe bekerültek listáját az Ungvári Nemzeti Egyetem entomológiai tanszékének munkatársai készítették el.

Nincs pénz hadgyakorlatra

Az idei nyáron némák maradnak a fegyverek az ukrajnai katonai gyakorlótereken. Az UNIAN információja szerint minden hadgyakorlatot töröltek a programból, mert nincs pénz a lebonyolításukra. A hírportált Szerhij Kiricsenko tábornok, az ukrán fegyveres erők törzsparancsnoka tájékoztatta. Elmarad az a nemzetközinek tervezett gyakorlat is, melyen a kárpátaljai gépesített dandár is részt vett volna. A terepgyakorlatok helyett a hadsereg katonái számítógépek előtt virtuális fegyverekkel lőhetnek képzelt ellenségre.

Moszkva fenyegetőzik

Oroszország Ukrajnával szembeni gazdasági szankciók bevezetésével fenyegetőzik, amiért az fegyvereket ad el Grúziának.

A hírt kommentáló Szerhij Tolsztov, a politikai elemzések kutatóintézetének igazgatója elmondta, hogy az orosz ellenlépések csak az ukrán fegyvergyárakat és a forgalmazó Ukrszpecexport vállalatot érintik.

Ha most lennének a választások

Ha most rendeznék meg Ukrajnában a parlamenti választásokat, akkor legkevesebb nyolc párt lépné át a háromszázalékos parlamenti küszöböt, derül ki a Razumkov közvélemény-kutató központ legfrissebb felmérésének eredményéből.

E szerint a Régiók Pártja a szavazatok 23 százalékát mondhatná magáénak, a BJUT 12,8 százalékra számíthatna, de a Nasa Ukrajina és a Szvoboda is három százalék fölötti támogatást remélhetne. Ugyanakkor a szocialisták támogatottsága még az egy százalékot sem érné el. Az elnökjelöltek közül jelenleg Viktor Janukovics vezet 22 százalékkal, míg Julija Timosenkóra a választók 13 százaléka szavazna.

Merényletsorozat Irakban

Legalább 41 ember meghalt és mintegy százötven megsebesült három merényletben az észak-iraki Moszul környékén és a fővárosban, Bagdadban.

Két, teherautóba rejtett pokolgép robbant az észak-iraki Moszultól húsz kilométerre fekvő Haznában. 25 ember meghalt, 70 megsebesült. A település 35 épülete romba dőlt. Merényletek voltak az iraki fővárosban, Bagdadban is. A város nyugati részében kilenc ember meghalt és 46 megsebesült, amikor autóba rejtett pokolgép lépett működésbe. Egy másik helyszínen, Bagdad északi kerületében heten meghaltak és 35-en megsebesültek az előzőhöz hasonlóan végrehajtott terrorakcióban.

Gázát támadta az izraeli légierő

Az izraeli légierő bombázott vasárnap éjjel egy olyan területet a Gázai övezet déli részén, amelyen a palesztinok csempészalagutakat ásnak Egyiptom felé.

A palesztin források által közölt információt az izraeli hadsereg is megerősítette. A bombázás előtt néhány órával aknavető-támadás érte Izraelt a Gázai övezetből, de a gránátok emberéletben nem okoztak kárt, közölte egy katonai szóvivő. Arról sincs hír, hogy az izraeli légitámadásnak lennének áldozatai.

Ezt megelőzően július 16-án érte Izrael területét aknatámadás az övezetből. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az utóbbi hetekben többször leszögezte, hogy megtorolnak minden olyan rakéta- vagy aknatámadást, amely az övezetből érkezik. A Gázai övezet 2007 júniusa óta a Hamász radikális palesztin szervezet kizárólagos irányítása alatt áll.

Orosz cápák Amerika partjainál

Aggodalmat keltett az amerikai védelmi minisztériumban, hogy a napokban két orosz tengeralattjárót láttak az Egyesült Államok keleti partjainál.

Bár a tengeralattjárók nem tettek provokatív lépéseket, maga a tény, hogy megjelentek az amerikai felségvizek közelében, kérdéseket vethet fel a Kreml motivációját illetően – mondták a Pentagon név nélkül nyilatkozó tisztviselői a The New York Times című amerikai napilap jelentése szerint. "Az orosz haditengerészet ilyen jellegű szokatlan műveletei mindig aggodalomra adnak okot" – mondta egy magas rangú illetékes.

A Pentagon közlése szerint két, az Akula – oroszul cápa – osztályba tartozó, atommeghajtású orosz tengeralattjárót észleltek, az egyiket 320 kilométerre az amerikai partoktól, nemzetközi vizeken. A másik pontos helyét nem közölték.

Az orosz vezérkar képviselője szerint a két tengeralattjáró a hatályos tengeri jog rendelkezéseivel összhangban lévő, szokásos ellenőrző utakat tesz a térségben, olvasható az Interfax orosz hírügynökség jelentésében. Oroszország az Egyesült Államokhoz hasonlóan csökkentette az ilyen műveleteket, de teljes mértékben soha nem szüntette be – állította az illetékes, hozzátéve, hogy "nincs ok a hisztériára".

A The New York Times emlékeztetett rá, hogy Oroszország és az Egyesült Államok a hidegháború idején állomásoztatott tengeralattjárókat egymás partjainál, hogy ellessék egymás katonai titkait és szemmel tartsák a másik flottájának mozgását. A Szovjetunió szétesése óta nem volt rá példa, hogy két, élvonalbeli orosz tengeralattjáró bukkanjon fel az amerikai partoknál.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó