2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Égig érő gaztenger

A parlagfűszezon közepén járunk. Mint a szakemberek állítják, megyénkben is egyre több az allergiás. Számuk az idén már elérte a tizenötezret, de elképzelhető, hogy ennél sokkal többen is vannak, csak nem tudják, hogy ezzel a betegséggel küszködnek. A bajt csak tetézi a legújabb veszélyforrás, a medvetalp, melynek mérgező levelei szinte leforrázzák annak a bőrét, aki véletlenül hozzáér. Mindkét gyomféle nehezen irtható. A környező országokban már minden módon igyekeznek felvenni ellenük a harcot.

Nálunk eddig semmilyen érdemi munka nem folyt ez ügyben. Ám nemrég az egészségügyi dolgozók és az ökológusok egy ismertető füzetet adtak ki, amelyben a parlagfű és a nálunk borscsevikként ismert medvetalp veszélyeire hívják fel a lakosság figyelmét. Már ez is több a semminél, de nem sok vigaszt nyújt az allergiásoknak. Ők ugyanis nagyon jól ismerik betegségük forrását, hiszen nap mint nap szó szerint belebotlanak. Például, amikor Ungváron éppen a poliklinikára igyekeznek gyógyírért bajukra. A kettes számú egészségügyi intézmény környékén ugyanis embermagasságú gaz nő, melynek jelentős részét a parlagfű alkotja.

Távol áll tőlem, hogy ezért az orvosokat tegyem felelőssé, hiszen nekik a gyógyítás a feladatuk, és nem a kaszálás, a gyomirtás. Mert ugye, a suszter maradjon a kaptafánál. Bizonyára megvan erre a megfelelő intézmény, szervezet, személy. Ha pedig nincs, akkor ideje lenne valakinek elgondolkodni azon, hogy meglegyen. Mert szórólapok osztogatásától nem szégyellik el magukat a gyomnövények, és nem lesznek öngyilkosok. Valaki(k)nek tövestül kellene kiirtani a probléma forrását. Hogy kinek? Nos, ez jó kérdés. Amíg ezt eldöntik, addig a gazok égig nőnek, mérgeznek és égetnek, és fittyet hánynak a szórólapokra.

Varga Márta

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó