2009. augusztus 8., szombat Országos közéleti lap V. évfolyam, 113. (786.) szám
CímlapHírekMagunkrólLinkekHirdetésArchívum • Élet-Jel 2009: 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 Főszerkesztő
Szélrózsa
Az első beismerés

Ján Kovarcík, a szlovák parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke szerint szakmailag elhibázott volt a rendőrség fellépése a DAC–Slovan meccsen. "Ez kimondottan szakmai ügynek nevezhető. Én, mint a parlament védelmi és biztonságügyi bizottságának alelnöke mindössze rámutatok erre a tényre" – nyilatkozta Kovarcík, aki a Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom-Néppárt képviselője. Kijelentése azért fontos, mert áttörést jelent az eddigi hivatalos szlovák felfogáson, mely szerint helyes és megfelelő mértékű volt a rendőri beavatkozás, írja a Felvidék.ma.

Egyébként Szlovákia lakosságának több mint felét nyugtalanítja a szlovák–magyar kapcsolatokban felgyülemlett feszültség, derült ki egy országos felmérésből.

Visszatérhet a kormányba az RMDSZ

Bukarestben mindenki új koalícióról beszél – a sajtóban a koalíció felbomlására és a következő koalícióra két forgatókönyv létezik: az első szerint a Demokrata-Liberális Párt, a Nemzeti Liberális Párt (NLP) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) fogna össze, a második pedig a Szociál- demokrata Párt–NLP–RMDSZ-koalíciót valószínűsíti.

Markó Béla RMDSZ-elnök kijelentette: nem zárja ki azt, hogy a jelenlegi koalíció az elnökválasztásokig felbomlik, az általa vezetett szövetség pedig készen áll együttműködni a következő kormány felállításában. Az RMDSZ azonban csak abban az esetben lépne kormányra, ha komoly válságellenes megoldásokat és a szövetség célkitűzéseit is tartalmazó kormányprogramban sikerülne megállapodnia. Markó hozzátette: az RMDSZ csakis szolid parlamenti többséggel rendelkező koalícióról hajlandó tárgyalni, mivel a válság szilárd törvényhozási támogatást igényel, írja a Népszabadság.

Minden jog fenntartva © 2009 Kárpáti Igaz Szó